Vašington objavio da će pojačavati sankcije protiv Rusije sve dok je ne slomi

„Iako posežemo za kaznenim merama protiv Rusije, istovremeno stavljamo do znanja Moskvi da su vrata za dijalog otvorena“

Vlasti Sjedinjenih Država blokirale su – u okviru sankcija protiv Moskve – ruske aktive na teritoriji SAD vredne stotine miliona dolara.

Ovo je objavio zamenik ministra finansija SAD Sigal Mandekler. Učinio je to uoči slušanja u komitetu Senata SAD za banke na kojem treba da nastupi.

Tema slušanja je: američka politika sankcija protiv Rusije.

Mandekler je, inače, dodatno naglasio i precizirao:

„Zapadne sankcije i posledična geopolitička napetost pojačale su neizvesnost i prikoičile unutrašnje i strane privatne investicije u Rusiji. Naše sankcije su dovele do ograničavanja važnih investicija u ruskom energetskom seltoru. Strane direktne investicije smanjile su se nakon 2013. za 5 odsto. Direktne investije iz SAD smanjile su se za 80 odsto“.

Američka vlada ima nameru da postupno pooštrava jednostrane sankcije protiv Rusije sve dok ona ne izmeni svoj spoljnopolitički kurs – izjavio je u isto vreme pomoćnik državnog sekretara SAD Ves Mičel, samo što je on govorio u komitetu Senata SAD za spoljnu politiku.

U njegovom resoru su Evropa i Evroazija, a Mičel je još – očekivano i forme radi – dodao:

„Iako posežemo za kaznenim merama u vezi sa ruskom agresijom, istovremeno stavljamo do znanja Moskvi da su vrata za dijalog otvorena ako je Putin spreman na korake koji bi zasluživali poverenje. Mi smo u Siriji sa Rusijom uspostavili kanale za deeskalaciju. U Ukrajini delujemo preko ambasadora Kurta Volkera. Međutim, u oba slučaja je Rusija, a ne SAD, ta koja treba da napravi naredni korak.“.

Mičel je i u ovom kontekstu poinovio:

„Naša politika ostaje nepromenjena: dosledno prisiljavanje Rusije na sve veće izdatke sve dok ona ne promeni kurs“.

Mičel je naveo da svaka ruska kompanija koja se nađe pod sankcijama SAD gubi oko četvrtine zarade, njena vrenost pada za polovinu, pa mora da personal da smanji za trećinu.

„Računamo da su naše sankcije Rusiju već koštale desetine milijardi dolara“.

Mičel je na kraju nastupa u spoljnopolitičkom komitetu podvukao:

„Naša politika prema Rusiji se zasniva i na punoj svesti o tome da delovanje prema Moskvi može biti efikasno samo je poduprto vojnom silom bez premca, ako je potpuno integrisano sa saveznicima i svim našim instrumentima nacionalne moći“.

 

Izvor Fakti, 21. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u