Vašington post: Pred Trampom 11 ključnih nedelja

Pred američkim predsednikom čitav niz izazova

Stanje u američkoj politici je tokom proteklih godinu i po dana često nalikovalo na cirkus u kojem ludilo nikada ne prestaje, ali bi ipak narednih 11 nedelja mogle biti najnapetiji period vladavine američkog predsednika Donalda Trampa, uz moguće najveće posledice.

Prema pisanju „Vašington posta“, Trampa očekuju brojni izazovi, među kojima je prvi opasan izazov — slučaj protiv njegovog bivšeg advokata Majkla Koena.

Federalne vlasti su istraživale da li je Koen prevario banku i poresku službu i pribavio zajmove u iznosu od preko 20 miliona dolara za kompanije za taksi prevoz u njegovom vlasništvu i u vlasništvu njegove porodice, i proveravale su da li je prekršio zakone o finansiranju kampanje ili neke druge, kada je pomogao da se naprave ugovori kojim bi se platilo ćutanje žena koje tvrde da su imale aferu sa Trampom.

Koen se u utorak izjasnio krivim za kršenje zakona o finansiranju kampanje i druge optužbe, navodeći da je po nalogu kandidata za federalni položaj organizovao isplate, da bi uticao na predsedničke izbore 2016. godine.

Koenovo priznanje povezano je sa novcem koji je tokom predizborne kampanje 2016. godine isplaćen navodnim Trampovim ljubavnicama.

Koen je istakao da je organizovao isplate, čija je „glavna svrha bila uticanje na izbore“, po nalogu kandidata za federalni položaj kojeg nije imenovao.

Koen, koji je prethodno sa federalnim tužiocima postigao sporazum o priznanju krivice, izjasnio se krivim za ukupno osam tačaka optužnice, uključujući izbegavanje plaćanja poreza i davanje lažnih izjava finansijskoj instituciji.

Međutim, pred Trampom su i drugi izazovi.

Naime, Pol Manafort, njegov bivši šef kampanje, suočava se sa dva suđenja, a drugo suđenje se odnosi na slučaj koji je direktno povezan sa njegovim radom u zemljama bivšeg ŠSR i sa načinima na koje su te aktivnosti uticale na rad u Trampovoj kampanji.

Specijalni savetnik Robert Mjuler uskoro bi mogao da iznese nove optužnice ili čak i objavi finalni izveštaj istrage ruskog mešanja u Trampovu kampanju.

Tramp će verovatno nastaviti da ukida pristup poverljivim dokumentima svojim kritičarima iz obaveštajne zajednice, što će dovesti do još veće osude i od strane Demokratske partije i od strane Republikanske partije, kao i do sve većeg poređenja sa Ričardom Niksonom.

Njegova bivša savetnica Omarosa Manigo Njuman nastaviće da objavljuje snimke razgovora sa ljudima u Beloj kući.

U Teksasu će započeti tužba u kojoj će se republikanske države i administracija zalagati da se potpuno uništi čitav Zakon o pristupačnoj zaštiti, poznat kao Obamaker, što će demokratama dati temu neprocenjive vrednosti za kampanju.

Uskoro će početi i saslušanje povodom imenovanja Breta Kavanoa kao sudije Vrhovnog suda. Ako se taj proces završi pobedom Trampovog kandidata, on će verovatno dovesti do straha i protivljenja demokrata, jer će shvatiti koliko će intenzivno konzervativan sa njim biti Vrhovni sud.

To su samo neke stvari koje će se uskoro desiti, a postoje i mnoge nepredvidive posledice koje može izazvati Trampovo ponašanje.

Njegov trgovinski sukob sa drugim državama je do sada izazvao samo gubitke radnih mesta i nesigurnosti, a moguće su i nove međunarodne krize i konflikti sa američkim saveznicima, ocenjuje „Vašington post“.

Kulminacija ovog predstojećeg napetog perioda jesu izbori za Kongres u novembru, jer ukoliko demokrate tada preuzmu kontrolu, moguće su i nove istrage Trampovih skandala.

 

Izvor Sputnjik, 22. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u