Blumberg: Rusija zlatom „udara“ na Ameriku

Rusija se oslobađa američkih hartija od vrednosti i ubrzano kupuje zlato

Rusija je povećala zalihe zlata za 26,1 tonu u julu u trenutku kada joj SAD uvode nove sankcije, javila je agencija „Blumberg“, pozivajući se na podatke iz izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda za poslednji mesec.

„Centralna banka Rusije je dodatno kupila 26,1 tonu zlata, povećavši svoje zalihe na 2.170 tona. Na taj način vrednost (monetarnog zlata) krajem jula iznosi 77,4 milijarde dolara“, pokazuju podaci MFF koje navodi agencija.

Kako saopštava „Blumberg“, kupovina 26,1 tone zlata je najveća ruska kupovina tog plemenitog metala u 2018. godini. Poslednji put CB Rusije je kupila zlato u velikoj količini u novembru 2017. godine. Pritom, u aprilu i maju 2018. godine Rusija je naglo smanjila obim ulaganja u američke hartije od vrednosti — sa 96,1 milijarde dolara u martu na 48,7 milijardi dolara u aprilu i 14,9 milijardi dolara u maju. Zbog toga se Rusija više ne nalazi na spisku najvećih investitora u američki javni dug.

Agencija navodi da se Rusija oslobađa od američke imovine kako bi se zaštitila od novih sankcija SAD i kupuje zlato „jer je ono stoprocentna garancija od pravnih i političkih rizika“.

„Putin je napravio vrlo pametan korak. Rusija se nalazi u stanju finansijskog rata. Ona se oslobađa od američkog dolara i kupuje zlato. To je štiti od zamrzavanja imovine u dolarima i od sankcija“, rekao je u intervjuu za „Blumberg“ Džim Rikards, autor biltena „Stratedžik intelidžens“.

„Amerikanci pokušavaju da iskoriste dolar kao oružje i Rusija radi pravu stvar, vršeći diversifikaciju svojih inostranih valutnih rezervi. Zlato je najbolja likvidna investicija, ako ne želite da postanete zavisni od dolara“, naveo je Džon Mejer, jedan od partnera londonske konsalting kompanije za investicije „SP Ejndžel“.

 

Izvor Sputnjik, 23. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u