Dačić: Kosovo je fikcija

Odgovorio na spornu izjavu Ramuša Haradinaja

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić bio je gost vesti Prve televizije, u kojima je govorio o Kosovu, ali i o spornoj postavci u Kulturnom centru u Parizu.

Šef diplomatije je govorio i o sastanku sa Sergejom Lavrovom, gde je istakao da je Rusija oduvek strateški partner Srbije i da je sastanak bio posvećen pitanju Kosova.

„Rusija je naš strateški partner. Imali smo njihovu podršku i imaćemo je uvek. Mi ne možemo da se odbranimo bez Rusije. Nećemo voditi bilo kakav dijalog bez podrške Rusije“, rekao je Dačić, prenosi B92.

Dačić je dodao da je izražena potpuna podrška i istakao da je bilo teško razgovarati o detaljima, jer se nalazimo na početku dijaloga.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom zahteva kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se počne s radom na obeležavanju granice između Kosova i Srbije, da između centralne Srbije i Kosova ne postoji granica, već administrativna linija i da ne može doći do demarkacije.

„To je pozorište u kući, zaostali su vremenu. Ne vređam ih, jer oni ne prate dešavanja u svetu. Oni obeležavaju Klintonov rođendan, a velike promene su se desile u međunarodnoj politici. Kosovo je fikcija koja ne postoji u realnosti međunarodne politike“, naveo je Dačić.

Upitan o vraćanju obaveznog vojnog roka za muškarce, Dačić je rekao da on pripada generaciji koja je služila vojsku, da on redovni vojni rok nikada ne bi ukinuo, ali da ga je teško vratiti kada je ukinut.

Dačić je prokomentarisao i spornu skulpturu Mikija i Paje u Kulturnom centru u Parizu.

„Kulturni centar je formalno deo diplomatske mreže, a ingerencije ima Ministarstvo kulture. Taj program je došao iz Ministarstva kulture, ali ta scena nije morala da se nađe pored Belog anđela. To je skandalozno. Mere su preduzete, ali se o njima ne govori dok ne stupe na snagu“, rekao je Dačić.

 

Izvor Sputnjik, 23. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u