Vučić: Na Kosovu ću održati jedan od najvažnijih govora u životu

„Moj stav je realan, ozbiljan i odgovoran. Kakvi će biti stavovi drugih videćemo”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija daleko od rešenja za Kosovo i da je daleko od toga da joj neko nudi sever Kosova.

„Daleko smo mi od toga… Daleko smo mi od bilo čega”, rekao je Vučić novinarima u Zrenjaninu.

On je rekao da do skoro Srbija nije mogla da razgovara ni o jednom rešenju, jer je Priština to gledala kao „gotovu stvar”.

„Dobićemo više nego što smo imali juče i u pravima za naš narod i u našim resursima. Ako će neko da kaže da će da obezbedi više za 50 godina, to su to neozbiljni ljudi”, rekao je Vučić.

Upitan o stavu Srpske pravoslavne crkve (SPC) o Kosovu i Metohiji, Vučić je kazao da je svima, uključujući i patrijarha Irineja, rekao šta misli, kakvo je stanje na KiM i šta može da se uradi.

„Moj stav je realan, ozbiljan i odgovoran, a mi nemamo problem sa SPC, već sa pojedinim ljudima”, kazao je on.

Vučić je ponovio da će on dati svoj predlog za rešavanje pitanja Kosova, ali da će konačnu reč imati građani koji će se o tome izjašnjavati na referendumu.

POSETA KOSMETU 9. SEPTEMBRA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će, prilikom posete Srbima na Kosovu i Metohiji, održati važan govor, kako ističe, jedan od najvažnijih u njegovom životu, a da je njegov motiv šta će biti rezultat u budućnosti, a ne koliko aplauza će u tom trenutku dobiti.

Najavio je da će na Kosovo ući već 8. septembra posle podne, i da će tamo provesti 24 sata.

„Postoji mnogo predloga o tome šta ćemo obići. Imam pozive i hteo bih da obiđem milion mesta, ali to nije moguće. Posebnu pažnju dali smo centralnom obraćanju, a odlučiće se gde ću ga držati, u Kosovskoj Mitrovici ili u Zubinom Potoku”, objasnio je on u izjavi novinarima u Zrenjaninu.

Naglasio je da će voditi računa o svakoj izgovorenoj reči, jer će se po svakoj reči meriti budućnost naše zemlje za pet i 100 godina.

„Kao i pre par godina kada sam govorio o potrebi reformi, to će biti važno, a vide se rezultati danas. U veoma kratkom vremenu rezultate videće u vojsci, policiji, obrazovanju i zdravstvu”, kazao je on.

Što se sadržaja govora tiče, to će, kako je podvukao, biti za njega jedan do najvažnijih govora u njegom životu, koji je imao i koji će imati.

Podsetio je da su kritičari najpre govorili da nešto sam želi da reši, da potpiše bez građana, a kada je rekao da neće sam, jer se radi o pitanju naše budućnosti, koje mora na referendum, od njih stižu nove kritike.

„Šta god da predložim, glavna krilatica protivnika je ‘biće protiv’, makar i protiv svoje zemlje”, objasnio je on.

Rekao je da mu je mirna i čista savest i da je i crkvenim velikodostojnicima rekao šta misli, kakvo je pravo stanje na KiM, šta možemo, a šta ne.

„Moj stav je realan, ozbiljan i odgovoran. Kakvi će biti stavovi drugih videćemo”, poručio je on.

NA EVROPSKOM FORUMU SUSRET I SA TAČIJEM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da putuje u Alpbah na Evropski forum, na kojem će učestvovati i predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači, te poručio da očekuje da vidi sve te kandidovane teme.

„Idem, već u petak, u Alpbah. Tamo će biti predsednik Austrije Aleksander van der Belen, evropski komesar Johanes Han. Mislim da ćemo se videti i sa kancelarom Sebastijanom Kurcom”, kazao je Vučić u izjavi novinarima u Zrenjaninu.

On je dodao da će na Evropskom forumu biti i Hašim Tači i albanski premijer Edi Rama i ukazao da će biti jedno desetak panela i susreta.

„Očekujem da vidim sve te kandidovane teme”, poručio je Vučić.

U austrijskom mestu Alpbah održava se Evropski forum, u okviru kojeg se organizuju „Politički razgovori”, a u delu posvećenom širenju EU će učestvovati predsednik Srbije.

 

Izvor Tanjug/Politika, 23. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u