Vulin: Uvođenje vojnog roka košta daleko manje od 700 miliona evra

Ministarstvo odbrane radi sveobuhvatnu analizu o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je za RTS da u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića, Ministarstvo odbrane radi sveobuhvatnu analizu u kojoj bi se došlo do odgovarajućih zaključaka da li potrebno ponovno uveđenje obaveznog služenja vojnog roka i koliko bi to koštalo, kao i kakve su koristi za društvo od toga.

Ministarstvo odbrane radi studiju o svim modalitetima i mogućnostima vraćanja obaveze služenja vojnog roka.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar Aleksandar Vulin rekao je da u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića Ministarstvo odbrane radi sveobuhvatnu analizu u kojoj bi se došlo do odgovarajućih zaključaka da li potrebno ponovno uveđenje obaveznog služenja vojnog roka i koliko bi to koštalo, kakve su koristi za društvo i kave su evetualno mane.

„Ne bih licitirao sa datumima i sa rokovima. Obaveza služenja vojnog roka je ukinuta prolično iznenada i bez velike pripreme i promišljanja šta će doneti. Ne bismo da napravimo istu grešku“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, eventualno vraćanje obaveze služenja vojnog roka mora da bude produkt jednog ozbiljnog rada i o tome mora da se izjašnjava struka, na prvom mestu.

„Ako Švedska vraća obavezu služenja vojnog roka i ako jedna velika Nemačka razmišlja o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, da neutralne zemlje kao Austrija razmišlja o produženju, a da Kipar i Grčka i ne pomišljaju da odustranu od obaveznog služenja vojnog roka, Srbija je neutralna zemlja a ona mora da bude dovoljno jaka da sama odgovori na svaku pretnju“, kaže ministar odbrane.

Snažna vojska u kojoj je čitav jedan narod uključen u pripremne za odbranu je vojska koju nećete napasti, ističe Vulin.

„Najbolji način da sačuvate mir je da imate snažnu vojsku i kada pokažete da je čitavo društvo srpemno da brani svoju zemlju, mala je verovatnoća da će vas neko napasti“, istakao je Vulin.

Na nama je da budemo dovoljno jaki da niko i ne pomisli da će doći do sukoba sa Srbijom i da se može isplatiti sukob sa Srbijom, kaže Vulin. To su stvari o kojima treba dobro razmisliti i to su stvari koje imaju i svoju ekonomsku cenu, rekao je Vulin.

Govoreći o bezbednosti i eventualnoj pretnji, Vulin kaže da se Srbija nalazi na Balkanu a „Balkan je uvek područje na kome se takve stvari dešavaju“.

„Kada smo živeli u SFRJ verovali smo da živimo u zemlji koja se nikada neće raspasti i da je rat samo prošlost ili priča iz partiznaskih filmova. Nažalost, videli smo da se to desilo nama i našoj generaciji“, rekao je Vulin.

Kako ističe, niko nema pravo da kaže da to ne može da se desi. „Ono što je do Srbije neće se desiti sigurno i nikakvog sukoba neće biti tamo gde se Srbija pita, ali ne pita se Srbija svuda“, kaže Vulin.

„SNAŽNA VOJSKA I SNAŽNA ZEMLjA SU GARANT MIRA“
„Srbija mora da bude spremna da se brani. Snažna vojska i snažna zemlja su garant mira, kada imate vojsku koja je moćna i koja je u stanju da odbrani vašu zemlju ne razmišlja se o tome“, rekao je Vulin.

Kada je reč o finsijskom aspektu priče, Vulin kaže da ne može da se izjašnjava o konkretnoj cifri jer to nije završeno i odbacio spekulacije u medijima da bi to koštalo 700 miliona evra.

Kaže da mu je to smešno kao kada sluša političare koji se izjašnjavaju o obaveznom vojnom roku.

„Imate one koji bi voleli da budemo deo NATO-a ili nekog drugog vojnog saveza, ali kažu nikako obavezno služenje vojnog roka, jer je to skupo, ali ako treba da budemo u nekom vojnom paktu – odlično. Imate one koji svakodenvno do juče su govorili kako će da jurišaju na Peć i Đakovicu, kako jedna čekaju da do toga dođe, a sada kada im neko kaže da bi eventualno mogli da dva, tri meseca svog života provedu u vojsci – kažu da je apsolutno neprihvatljivo, to je militarizacija društva“, kaže Vulin.

Naravno da bi se nastavilo ulaganje u vojsku, rekao je Vulin, ako bismo imali obavezni vojni rok. Kako kaže, tražili bi se novi oficiri, podoficiri i vojnici koji bi profesionalno radili, tako da ne bi bilo otpuštanja, jer bi bilo veliki broj regruta.

Govoreći o „migovima“, Vulin je rekao da smo zahvaljujući već ličnim odnosima Putina i Vučića dobili izdašnu vojno-tehničku pomoć i sve se radi u skladu sa rokovima i dogovorima.

„Ova dva miga što su poletela su srpski migovi. Naši piloti leteli su u migovima po prvi put“, kaže Vulin i podseća da smo za ove avione platili samo remont i modernizaciju za određeni stepen.

U novembru na vojnoj paradi će leteti osam migova, istakao je Vulin.

„VELIKA ALBANIJA MORA DA BUDE ZAUSTAVLjENA“
Govoreći o Haradinajevim izjavama, Vulin kaže da je on zapretio ratom Srbiji i ako ga niko nije pomenuo.

Kosovo ne sme da ima armiju, rekao je Vulin i dodao da Ramuš Haradinaj pokušava na unutrašnjem političkom planu na KiM da se izbori i za svoju slobodu. Njegov cilj je, kaže Vulin, da ne proradi Sud za ratne zločine OVK, jer on zna da neće biti slobode za njega.

„Potrebno je napraviti razgraničenje između nas i terorista, kakav je Haradinaj. Velika Alabanija mora da bude zaustavljena. Ako budemo funkcionisali ovako, ako se budemo držali ovih granica koje su uveli Jeremić i oni koji su tada odlučivali o Kosovu, koji su uveli granicu između Srba i Srba – onda ćemo stalno biti u prilici da odgovaramo na ucene nekog Haradinaja ili nekog sliučnog“, rekao je Vulin.

„Vreme je da se Velika Albanija zaustavi“, zaključio je Vulin.

 

Izvor RTS, 23. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u