Odlazak američkog jastreba – umro Džon Mekejn

Milo Đukanović poručio da je „Džon Mekejn neodvojivi deo crnogorske istorije“

Američki republikanski senator Džon Mekejn, koji je nakon ratnog zarobljeništva u Vijetnamu ostvario 35-godišnju političku karijeru u Vašingtonu, preminuo je u 81. godini nakon što se godinu dana borio sa rakom mozga.

Mekejnu je 2017. godine dijagnostikovan agresivni oblik raka mozga, a pre nekoliko dana na svoje insistiranje prekinuo je lečenje.

Glas Amerike navodi da je Mekejn rođen 29. avgusta 1936. godine u američkoj pomorskoj bazi u zoni Panamskog kanala – američkoj teritoriji u to vreme.

Sin i unuk admirala, Mekejn je bio pilot tokom rata u Vijetnamu. Nakon što mu je 1967. godine oboren avion, proveo je više od pet godina u zarobljeništvu.

U zatvoru je često bio mučen, zbog čega je imao trajne fizičke posledice, a dve godine je proveo u samici. U Senatu je bio žestok protivnik surovih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Izabran je za kongresmena 1982. godine, posle više od dve decenije službe u mornarici, a za senatora 1986. U Vijetnam se vraćao i kao senator i radio na tome da posmrtni ostaci američkih vojnika stradalih u toj zemlji budu vraćeni kući.

Mekejn je šest puta izabran za predstavnika Arizone u američkom Senatu, a dva puta se neuspešno kandidovao na izborima za predsednika SAD.

Barak Obama, koji je kao demokratski kandidat porazio Mekejna 2008, izjavio je da su njih dvojica delili osećaj vernosti američkim idealima. Džordž Buš Mlađi, koji je pobedio Mekejna u trci za republikansku predsedničku nominaciju 2000. godine, nazvao je bivšeg političkog rivala „čovekom dubokih ubeđenja i patriotom najvišeg reda“.

AP ocenjuje da je Mekejn, sa svojim naprasitim osmehom i odlučnošću pilota borbenog aviona, do samog kraja predstavljao neustrašivi i otvoreni glas u vezi sa političkim pitanjima, kao i da je bio nepopustljiv u odbrani demokratskih vrednosti i nepokolebljiv u kritikama na račun predsednika SAD Donalda Trampa.

Navodi se da je Tramp uputio „najdublje saučešće i poštovanje“ Mekejnovoj porodici.

Kada je reč o njegovoj politici prema Zapadnom Balkanu ostaće upamćen po tome da je aktivno podržavao albanski separatistički pokret na Kosovu i Metohiji, takođe se snažno se zalagao za bombardovanje Srbije 1999. godine.

Brojne kontroverze pratile su političku karijeru uticajnog američkog senatora iz Arizone.

Džon Mekejn dugogodišnji lobista Albansko-američke građanske lige, koja je finansijski sponzorisala njegovu predsedničku kampanju.

Među prvima je javno podržao jednostrano proglašenje „nezavisnosti“ Kosova, smatrajući da je to „jedino rešenje“.

Navodi se da se u poslednjem intervjuu za srpski servis Glasa Amerike u aprilu 2017. godine Mekejn, između ostalog, založio za veći angažman SAD na Balkanu.

Porodici preminulog senatora Džona Mekejna saučešće su uputili predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kosovski predsednik Hašim Tači i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

AP navodi da se očekuje da će Mekejn tokom naredne nedelje biti sahranjen na groblju američke Ratne mornarice u Anapolisu u Merilendu, a sahrani bi trebalo da prisustvuje i Buš Mlađi.

 

Izvor Tanjug/RTS

ĐUKANOVIĆ: MEKEJN JE NEODVOJIVI DEO CRNOGORSKE ISTORIJE
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je porodici preminulog senatora Džona Mekejna telegram saučešća, ocenivši da je Mekejn neodvojivi deo novije crnogorske istorije.

Kako je naveo u telegramu, Mekejn je bio jedan od najmarkantnijih američkih političara novijeg doba, i najagilnijih aktera svetske politike, kojeg su izuzetno poštovali i njegovi politički neistomišljenici.

On je naveo da Džona Mekejna u Crnoj Gori žale kao čoveka koji je neodvojivi deo savremene crnogorske istorije.

„On će ostati u trajnom sećanju našeg naroda kao istinski prijatelj koji je sa žarom pravog pobornika univerzalnih američkih vrednosti u dužem periodu snažno podržavao demokratski napredak i reformski put nezavisne Crne Gore, doprinoseći bezrezervno njenoj međunarodnoj afirmaciji i punopravnom članstvu u NATO. Klanjamo se njegovim senima“, zaključio je Đukanović.

 

Izvor Sputnjik, 26. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u