Vanredno zasedanje Sabora SPC o Kosmetu?

Očekuje se odluka Sinoda

Srpska pravoslavna crkva intenzivno razmatra mogućnost vanrednog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, na čijem dnevnom redu bi Kosovo i Metohija ponovo bila glavna tema.

Sabor bi se održao iako je, kako ističu za Tanjug u upućenim crkvenim krugovima, stav SPC „o tom pitanju jasan i nepromenjen“.

Odluku o tome mogao bi da donese Sinod već 30. avgusta, za kada je zakazano zasedanje, a kao mogući termin vanrednog zasedanja Sabora spominje se druga polovina oktobra.

Zasedanje će, ako se arhijereji uopšte odluče na to, u svakom slučaju biti održano posle najavljene posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, 8. i 9. septembra i nekoliko veoma važnih diplomatskih susreta predsednika Vučića sa svetskim liderima tokom septembra.

Teško je proceniti koliko će raspoloženje naroda na KiM i ono što će Vučić tamo reći uticati na tok rasprave među arhijerejima.

Ono što se može očekivati, ukoliko rasprave bude, to je da stav crkve, saopšten nakon zasedanja u maju ove godine, o tome da Srbija ne sme da izgubi Kosovo, neće biti promenjen, ali bi mogao uticati na to koliko će glasno crkva taj stav braniti.

Pod stavom Crkve, inače, podrazumeva se samo ono što zaključi Sabor, Sinod ili izrekne patrijarh, mada je on samo prvi među jednakima.

Sve izjave koje daju pojedini crkveni velikodostojnici, episkopi ili igumani unutar SPC se smatraju njihovim ličnim stavom, ali javnost to ne vidi uvek tako.

Pažnju su tako u poslednje vreme pridobile nedavne izjave episkopa raško-prizrenskog Teodosija, mitropolita crnogorskog-primorskog Amfilohija i igumana manastira Dečani Save Janjića.

Crkva se o njihovim izjavama nije oglašavala, jer, kako navode sagovornici Tanjuga, „za njih se mnogo ne haje“, ali ne isključuju mogućnost da bi one jednog dana mogle doći na dnevni red, a posebno kada je u pitanju izjašnjavanje oca Save, čije aktivnosti su, kažu, „dobro poznate najvišim crkvenim i državnim organima“.

Patrijarh je, u nedavnoj besedi nakon liturgije u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu, ponovio da Kosmet ne može biti prepušten na milost i nemilost onima koji su do juče sve rušili i zatirali, ali nije konkretno komentarisao i kritikovao predloge i politiku predsednika Vučića oko KiM.

IRINEJ I VUČIĆ
Mesec dana pre majskog sabora SPC, patrijarh je rekao kako se predsednik Vučić „junački bori za Srbe i našu državu na KiM“, a da „njegovo držanje i borba govore da zna šta radi“. Uz to, njihovi neretki susreti i očigledno međusobno poštovanje i razumevanje nameću utisak da patrijarh neće svojim izjavama da otežava predsedniku traženje kompromisnog rešenja sa Prištinom. Vučić je i pre par dana ponovio da je tokom poslednjeg susreta sa patrijarhom i neke vladike upoznao sa situacijom na KiM i svim detaljima vezanim za rešenje tog pitanja. On je u više navrata podsetio i na to da je Srbija sekularna država i da je odvojena od Crkve, da Crkva ima prava na svoje mišljenje, ali i da u svojim stavovim ne nudi nikakvo rešenje.

 

Izvor Tanjug/Mondo, 25. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u