Merkelova nakon razgovora s Trampom o Kosovu: Podržaćemo svaki dogovor, ali..

„Moramo biti oprezni da određene mere na jednoj teritoriji ne dovedu do drugih poteza na drugim teritorijama“

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da podržava sve razgovore koji vode rešenju u odnosima Srbije i Kosova ali da treba biti oprezan da to rešenje ne izazove nestabilnost drugde u regionu.

Merkel je na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem potvrdila da je s američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarala o situaciji između Srbije i Kosova.

„Naravno, mi podržavamo sve razgovore koji vode ka cilju, ka rešenju tog pitanja, ali teritorijalna celovitost kakva je sada stvorena je jedna vrednost i veličina i ja sam to rekla isto kada je ovde bio predsednik vlade BiH i predsednik vlade Crne Gore. Moramo biti oprezni da određene mere na jednoj teritoriji ne dovedu do drugih poteza na drugim teritorijama“, rekla je Merkel.

Merkel je ranije ovog meseca rekla da neće biti promena granica na Balkanu.

U međuvremenu je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova, dok je Evropska komisija saopštila da Beogradu i Prištini treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Plenković je na konferenciji za novinare s Merkel rekao da je Hrvatska oprezna kad je reč o promeni granica na Balkanu, jer bi to moglo uticati i na druge zemlje u regionu.

 

Izvor Beta/Fakti, 28. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u