Albanci sprečili Srbe iz Đakovice da proslave Veliku Gospojinu

Uprkos odustajanju raseljenih od dolaska u Đakovicu na manastirsku slavu, Albanci protestovali ispred hrama

Obeležavanje hramovne slave u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici proteklo je danas bez vernika. Iako su monahinje slavski kolač presekle u prisustvu monaha Serafima iz Visokih Dečana, Srbi raseljni iz ovog grada, prvi put posle 19 godina, po savetu sestrinstva nisu posetili manastir za Veliku Gospojinu. Uprkos nedolasku Srba, Albanci su organizovali proteste ispred svetinje opasane visokim zidom sa svih strana, a uz teatralne nastupe, sve je ličilo na dobro uigranu predstavu.

— Danas je za nas najveći gradski praznik, ali je za hramovnu slavu u Đakovici bilo veoma tužno. Tužne su bile monahinje, jer su slavski kolač presekle bez vernika. Tužni smo bili i mi, nekadašnji žitelji grada iz kojeg smo silom proterani, ali je najtužnije bilo to što su Albanci protestom protiv našeg dolaska, koji je izostao, zapravo pogazili sebe i svoje dostojanstvo. Nisu nam dozvolili da obeležimo verski praznik onako kako dolikuje, i time su još jednom pokazali da im zapravo ništa nije sveto. Pokazali su i da im je jedino stalo do toga da otmu sve što je bilo naše u Đakovici i da nam izbrišu korene, što se, siguran sam, uprkos njihovim scenarijima i predstavama, neće dogoditi – ističe u dahu Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice.

Grupa Albanaca iz Đakovice, koju je organizovalo udruženje „Majke zovu“, protestovalo je ispred hrama protiv dolaska Srba na manastirsku slavu, iako je dolazak raseljenih prethodno otkazan iz bezbednosnih razloga. Zapravo, protest je organizovan iako su iz ovog udruženja još u ponedeljak poručili da su Srbi iz Đakovice odustali od odlaska u zavičaj zbog atmosfere mržnje koja je preovladavala prethodnih dana. Nekoliko organizacija iz Đakovice najavilo je žestoke proteste ukoliko grupa Srba bude posetila taj grad, a čak su i pismom zatražili od Hašima Tačija da tu posetu zabrani. Kako su juče preneli mediji na albanskom, član kosovske komisije za nestala lica Nesrete Kumnova onesvestila se tokom protesta, dok su demonstranti isticali da su uprkos „prljavštini“ iz Srbije još „prljaviji“ albanski lideri, aludirajući na odgovor Tačija Nataši Kandić da raseljeni mogu da dođu da posete svoj grad i da je to „u redu“. Tači je, odgovarajući na javni poziv osnivača Fonda za humanitarno pravo da se lično angažuje kako bi se Srbima omogućilo da posete crkvu u Đakovici, obećao da će se angažovati kako bi se svi građani slobodno kretali bilo gde na Kosovu.

— Sve je to samo farsa, jer zapravo niko ne želi da nam istinski pomogne da se vratimo u svoje domove. Sada smo odustali od posete manastiru, jer ne želimo da budemo deo ovog lošeg scenarija i mržnje. Ne želimo incidente, ali neka je svima jasno da ovoga puta Srbi nisu poniženi, već su ponižene sve međunarodne i nevladine organizacije i institucije u Prištini, koje ni posle 20 godina nisu u stanju da Srbima omoguće da u Đakovici dostojanstveno obeleže slavu, Zadušnice, Vaskrs i Božić – kaže Stanojević.

On napominje da, iako je cilj ovakvih okupljanja Albanaca i podizanja nekakvih optužnica protiv Srba i Crnogoraca da spreče njihov povratak, oni neće odustati od namere da se vrate u grad u kojem je do 1999. živelo oko 8.000 Srba, dok je u ova opština brojala 12.500 srpskih duša. Podsećajući na nameru više od 400 porodica koje su se već prijavile UNHCR za povratak, Stanojević apeluje na raseljene iz Đakovice da ne prodaju svoju imovinu i da ne odustaju od namere da se vrate na svoja ognjišta, bez obzira na to što se pred Osnovnim sudom u ovom gradu vodi čak 150 sudskih sporova u kojima vlasnici moraju da dokazuju da su im kuće i stanovi uzurpirani od dojučerašnjih albanskih komšija.

LITURGIJA I U GRAČANICI
Liturgijom i sečenjem slavskog kolača pred više stotina vernika u manastiru Gračanica danas je obeležena hramovna slava Velika Gospojina. Liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je u besedi poručio da treba da se sabiramo u hramove, da prizovemo pomoć i molitve Presvete Bogorodice, i da ne okrećemo glavu od krsnog puta i od svega što nam Gospod daje u ovom životu.

UHAPŠENO PETORO
Na protestu grupe od nekoliko desetina Albanaca u Đakovici, demonstranti su uzvikivali parole protiv Srbije i isticali da su Srbi zločinci, ali i prozivali aktuelnu albansku vlast. Inače, uprkos pokušaju policije da ukloni demonstrante ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice, na desetak metara od ulaza u svetinju, u kojoj tragove srpstva čuvaju dve starice i dve monahinje, to im nije uspelo, tako da je tokom protesta pet osoba uhapšeno zbog ometanja policajaca.

 

Autor D. Zečević

 

Izvor Večernje novosti, 29. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u