Vlada odobrila postavljanje jarbola sa zastavom

Zbog svoje impozantne visine, barjak bi trebalo da se vidi iz svih delova prestonice

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je Vlada Srbije na poslednjoj sednici donela odluku da se Gradu Beogradu odobri izgradnja jarbola na Ušću.

Vesić je, za Večernje novosti, istakao da će monumentalni jarbol visine 80 metara, i na kome će se vijoriti velika srpska trobojka, finansirati Grad Beograd.

Očekujemo da tender za izgradnju jarbola bude raspisan u oktobru, da izvođač bude izabran do kraja godine kako bi radovi počeli na proleće 2019. godine. Zbog svoje impozantne visine, barjak bi trebalo da se vidi iz svih delova glavnog grada Srbije, istakao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da je cilj ovog poduhvata jačanje kulta zastave, kao i da očekuje da za prestoničkim primerom krenu i ostali gradovi Srbije i regiona.

Ponosni smo jer će Beograd dobiti jarbol sa srpskom zastavom i to na stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine i Zemuna Srbiji, ukazao je Vesić.

On je podvukao da na ovaj način pokazujemo da smo ponosan narod koji poštuje svoja znamenja.

Jarbol neće biti samo nacionalni ponos već i mesto na koje će dolaziti ne samo turisti, već i mladi iz čitave Srbije, zaključio je zamenik gradonačelnika.

Inicijativu za postavljanje jarbola na beogradskom ušću, na novobeogradskoj strani, potekla je pre dve godine od tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Projekat za izgradnju monumentalne građevinske konstrukcije izradilo je preduzeće „Energoprojekt“, kao svoju donaciju Beogradu.

 

Izvor Tanjug/B92, 29. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u