Haradinaj i Tači se „složili“ da nema razgovora o granicama?

Tači saopštio da su predstavnici Albanaca razgovarali sa američkim ambasadorima iz Beograda i Prištine o rešenju za KiM

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj sastao se danas, nenajavljeno, sa predsednikom Hašimom Tačijem, piše prištinska štampa, prenosi B92.

Sastanak državnih lidera održan je u Skupštini Kosova jutros.

Kako navodi „Gazeta ekspres“, sastanku su prisustvovali i predsednik Parlamenta Kadri Veselji i potpredsednici Vlade Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši, preneo je „Kossev“.

Haradinaj je, prema pisanju tog lista, nakon hitnog sastanka rekao da su se svi složili da ne razmenjuju teritorije između Kosova i Srbije u Briselu.

Podsetimo, među političkim predstavnicima Kosova postoji razmimoilaženje oko rešavanja pitanja Kosova, odnosno mogućeg razgraničenja sa Srbijom, o čemu su govorili srpski i kosovski predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Tači za tu ideju nije dobio podršku ostalih institucija, zbog čega je zatražena vanredna sednica Parlamenta, na kojoj mu ne bi bilo dozvoljeno da s Vučićem razgovara o razmeni teritorija.

Prema pisanju prištinskih medija u sredu, i Haradinaj i Ljimaj su najavili da bi dali podršku takvoj ideji. U vezi s tim, list „Zeti“ danas navodi da bi kosovska Skupština već idućeg utorka mogla da usvoji rezoluciju, kojom se izražava protivljenje predlogu o eventualnoj „korekciji granica sa Srbijom“.

Šef kabineta kosovskog predsednika Bekim Čolaku rekao je kosovskom listu da se „suverenitet Kosova brani samo Ustavom, a ne nekakvom rezolucijom ili deklaracijom koju može usvojiti Skupština ili bilo ko drugi“, preneto je u današnjem Unmikovom pregledu štampe.

Inače, Vučić i Tači će se sastati 9. septembra u Briselu i taj susret, prema ranijim ocenama, mogao bi biti ključan u raspetljavanju „kosovskog čvora“.

 

Izvor Sputnjik

TAČI: RAZGOVARALI SMO SA AMERIČKIM AMBASADORIMA
Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da su politički predstavnici Albanaca razgovarali sa ambasadorima SAD u Beogradu i Prištini, Kajlom Skotom i Gregom Delavijem o, kako je naveo, različitim temama od zajedničkog interesa i postizanju konačnog sporazuma sa Beogradom.

„Američki ambasadori su ponovo istakli spremnost Republike Kosovo na poslednju fazu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Takođe smo razgovarali o potrebi postizanja konačnog sporazuma, koji bi trebalo da predvidi recipročno priznanje, članstvo Kosova u EU, NATO i UN“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Izrazio je zahvalnost za, kako je naveo, trajnu američku podršku Kosovu, ali i za jasnu poziciju za postizanje sporazuma sa Beogradom.

Ponovio je i da je američka podrška Kosovu značajna, jer je „omogućila slobodan život, nezavisnost i državnost“.

Zato, ističe, niko ne bi trebalo da sumnja u ulogu i večno prijateljstvo Kosova i SAD.

Ranije danas je „Gazeta ekspres“ javila, a „Kossev“ preneo, da su se Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji na nenajavljenom sastanku u kosovskoj Skupštini „složili da u Briselu ne razgovaraju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije“.

 

Izvor Sputnjik, 30. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u