Nemačka vlada ponavlja: Nema promene granica na Balkanu

Dvostruki aršini Berlina i dalje na snazi

Vlada Nemačke nije promenila stav o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu, koji je kancelarka Angela Merkel javno iznela 13. avgusta, govoreći o teritorijalnim razgraničenjima, što je ponovila i u nedavnom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, odgovoreno je Pobjedi iz Vlade Nemačke.

“Kancelarka Merkel je ponovila da je teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana uspostavljen i nepovrediv. Ovo je i dalje stav Savezne vlade. Savezna vlada snažno podržava napore EU da posreduje u održivim rešenjima između Srbije i Kosova”, naglasili su iz Vlade Nemačke, prenosi RTCG, pozivajući se na Pobjedu.

Kako su naglasili, pregovori o pristupanju između Crne Gore i EU već su dobro napredovali, međutim, pozicija Savezne vlade Nemačke ostaje nepromenjena-kandidati moraju ispuniti sve uslove pre nego što se pridruže EU.

“Sveukupan napredak pregovora o pristupanju biće posebno određen napretkom u oblasti vladavine prava”, kazali su iz kabineta kancelarke Merkel.

Na pitanje o stavu Nemačke, kada je reč o kolektivnoj odbrani i dostignućima Crne Gore kao najmlađe članice NATO saveza, iz Vlade Angele Merkel poručuju da je Član 5 vašingtonskog sporazuma osnovni temelj Alijanse.

“Ovaj princip označava jedinstvo i nedeljivost bezbednosti Alijanse i njenih država članica. Nemačka potpuno podržava svoje obaveze prema članu 5 NATO sporazuma”, zaključuju u Nemačkoj vladi.

Premijer Duško Marković nedavno je boravio u prvoj zvaničnoj poseti Nemačkoj na poziv kancelarke Merkel, sa kojom je razgovarao o evropskoj perspektivi, granicama na Balkanu, ali i migraciji, odnosno o boljoj zaštiti spoljnih granica.

 

Izvor Danas, 30. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u