Parović o KiM: Ne praviti račun bez krčmara

Srbija sada mora da insistira na tome da samo apsolutna saglasnost dominantnih svetskih igrača dolazi u obzir po pitanju konačnog statusa KiM

Srpskoj javnosti treba reći jednu veliku istinu, a to je da što se tiče Kosova i Metohije ne postoji ni promil mogućnosti da se pronađe održivo rešenje, a da se sa tim rešenjem ne saglase apsolutno svi globalni igrači zainteresovani za Balkan. Svaki parcijalni pristup je pravljenje računa bez krčmara i uvod u još veći problem.

Rusija i Kina su apsolutno na stanovištu poštovanja Rezolucije 1244 i njihov motiv je jasan, poštovanjem Rezolucije 1244 ove dve stalne članice Saveta bezbednosti u suštini štite svetski poredak uspostavljen posle sloma nacizma. Nemačka je iznela svoj stav da je protiv etničke podele Kosova i Metohije i da podržava da tzv. Republika Kosovo dobije punu državnost kroz prijem u UN. Stav Nemačke je u najvećoj meri i stav birokratije EU, bez obzira što odlazeći evropski komesari (poput Hana i Mogerinijeve) žele da sebi obezbede neko nameštenje pa pokušavaju da u cilju ličnog marketinga nametnu nekakvo rešenje. Velika Britanija je takođe u nekoliko navrata istupala protiv etničkih prekrajanja granica, a posebno protiv povezivanja statusa Kosova i Metohije i Republike Srpske. I na kraju, SAD su do skoro bili apsolutno protiv bilo kakvog drugog rešenja, osim onoga po kome tzv. Republika Kosovo dobija stolicu u UN i to u onim granicama u kojima ih je SAD priznao, a tek od skora sa nekih adresa iz ove države se može čuti stav da bi i oni bili za podelu, ali samo pod uslovom da se to tretira kao izolovani slučaj, što opet znači da se isti model ne bi mogao primeniti na Republiku Srpsku, ali i neke druge teritorije pre svega u bivšem SSSR-u.

Svemu ovome treba dodati i to da se ove godine u novembru održavaju izbori za Kongres u SAD, a naredne godine u maju su izbori za Evropski parlament. I jedni i drugi izbori će u velikoj meri trasirati buduće politike SAD i EU po mnogim pitanjima, pa i po pitanju Kosova i Metohije. Posle novembarskih izbora ćemo znati da li Donald Tramp ima podršku i samim tim mehanizme da sprovodi politiku. Sa druge strane, nakon izbora za Evropski parlament ćemo videti koliki će uticaj imati partije suverenističkog bloka (Nacionalno okupljanje iz Francuske, Liga iz Italije i dr.) jer sve te partije koje su u ekspanziji u odnosu na nas Srbe imaju drastično blagonakloniji stav u odnosu na sada dominantne iz kojih dolaze i Frederika Mogerini i ostali evropski funkcioneri.

Rečju, Srbija sada mora da insistira na tome da samo apsolutna saglasnost dominantnih svetskih igrača dolazi u obzir po pitanju konačnog statusa KiM. Insistiranjem na ovom principijelnom stavu u suštini se omogućuje da na snazi bude jedini međunarodno priznati dokument, a to je Rezolucija 1244. Na ovoj po nas Srbe najsigurnijoj platformi treba proći kroz turbulencije koje se očekuju u ovoj i narednoj godini. Do tada treba unutar nacionalnog korpusa u zemlji zatvoriti otvorene sukobe i postići narodno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije. Najavljeni vanredni Sabor Srpske pravoslavne crkve bi mogao biti inicijalna kapisla tog potrebnog unutrašnjeg dogovora, a da li će to i biti u ovom momentu najviše zavisi od vlasti. Mi Slobodari smo veliki zagovarači potrebe novog unutrašnjeg dogovora i stoga za razliku od mnogih kolega iz opozicije mi ne prizivamo obračun Crkve i Države već naprotiv, aktivno radimo na jačanju narodnog jedinstva jer vidimo ogromnu šansu da se odbrane vitalni nacionalni interesi, a to može samo uz dogovor.

 

Izvor Afera/slobodarski.rs, 29. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u