Kinezima 63 odsto vlasništva u RTB Boru za milijardu i po dolara

Vlada Srbije potvrdila da će „Ciđin majning grup“ postati strateški partner države za RTB „Bor“

Kompanija „Ciđin majning grup“ biće strateški partner države u Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“, saopšteno je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije. Firma će novčanom dokapitalizacijom od 350 miliona dolara postati vlasnik udela u RTB-u, a obavezala se da zadrži svih 5.000 radnika i izmiri dugovanja borskog giganta.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao na konferenciji za novinare da će „Ciđin majning grup“ u RTB „Bor“ uložiti 1,26 milijardi dolara.

Antić je za RTS rekao da izbor kineske kompanije za strateškog partnera obebeđuje budućnost Srbije i RTB „Bora“.

Naveo je da će kineska kompanija pored 1,26 milijardi dolara ulaganja, ima obavezu da investira i 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, kao i da plati dugove RTB-a u visini od 200 miliona dolara.

Kako je naglasio, čitav investicioni paket „Ciđina“ je „težak“ 1,46 milijardi dolara.

Dodao je da će kineskoj kompaniji pripasti 63 odsto vlasništva u RTB-u.

„Ciđin“ se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta.

Prema njegovim rečima, partnerstvo sa „Ciđinom“ omogućiće otvaranje rudnika „Cerovo“, modernizaciju topionice i povećanje njenog kapaciteta.

„Za tri godine očekuje se udvostručavanje proizvodnje bakra u topionici na 80.000 tona, a za pet 120 do 150“, kaže Antić.

Finalizacija ugovora planirana je za prvu polovinu septembra, a konačno zaključenje posla i uplata prvih sredstava do 31. decembra, tako da će „Ciđin“ zvanično postati partner 1. januara 2019.

MALI: SA ULAGANjIMA „CIĐINA“, RTB UDVOSTRUČAVA SVOJ UDEO U BDP-u
Ministar finansija Siniša Mali naglašava da će RTB „Bor“ sa novim investicijama „Ciđina“ najmanje udvostručiti svoje učešće u BDP-u zemlje, sa sadašnjih 0,8 odsto.

Mali je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije rekao da to znači da RTB „Bor“ i istok Srbije postaju ponovo nosioci rasta i razvoja ekonomije zemlje.

Ističe da je Srbija imala 4,5 odsto rasta u prvoj polovini godine, po čemu smo bili među prve tri zemlje u Evropi.

„Fudbalskim žargonom rečeno, već se takmičimo u Ligi šampiona, a sa ovim investicijama u RTB „Bor“ i povećanom proizvodnjom od nekoliko puta imamo cilj da budemo prvi u Evropi po stopi privrednog rasta“, kaže Mali.

Smatra da je pronalazak strateškog partnera za RTB „Bor“ fenomenalna vest za istočnu Srbiju, za građane i Majdanpeka, Bora, Donjeg Milanovca i drugih gradova u tom delu zemlje.

Navodi da Vlada ima obavezu i da što pre završi tzv. Dunavski koridor, od Požarevca ka Velikom Gradištu, Donjem Milanovcu, kao i da investira više u infrastrukturu.

Podsetio je da je to peti pokušaj privatizacije RTB-a i da je ovaj peti bio uspešan upravo zato što se Srbija promenila, ima stabilne javne finansije, više od 40 milijardi dinara suficita, opadajući trend javnog duga, stabilnu inflaciju…

Na javni poziv za strateško partnerstvo u RTB-u mogle su da se jave samo kompanije koje se najmanje deset godina bave proizvodnjom bakra i drugih nemetala i da su prošle godine ostvarile prihod od najmanje pola milijarde dolara.

„Ciđin“, jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, drugi je po proizvodnji bakarne rude i treći u proizvodnji rude cinka.

Ta kompanija u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine je u svetu bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija čije su akcije na berzi.

 

Izvor Tanjug/RTS, 31. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u