Novosti: EU prihvata korekciju granica

Nesuglasice Berlina i Brisela o rešenju kosovskog pitanja

Evropska komisija bi se, u principu, složila sa korigovanjem granica u dogovoru između Beograda i Prištine, ako bi to podrazumevao konačni sporazum dveju strana – saznaju „Novosti“ iz svojih dobro obaveštenih izvora u Briselu.

— Prihvatili bismo svaki dogovor između dve strane koji bi bio zasnovan na realnom, primenljivom i trajnom rešenju – ističe naš visokopozicionirani sagovornik iz Berlamona.

Uvod u ovakav stav bile su nedavne izjave Johanesa Hana, komesara za pregovore o proširenju, koji je, između ostalog, poručio da bi postignuti dogovor, kao geopolitičku neophodnost, trebalo da poštuju sve članice EU, uz preciziranje da se radi o bilateralnom rešenju koje ne može da se koristi kao primer za druga pitanja. Izvor „Novosti“ ističe da Hanov stav nije lični, već da predstavlja poziciju Evropske komisije.

Tome treba dodati i poruku Maje Kocijančič, portparola visoke predstavnice, koja je naglasila da Beogradu i Prištini mora da se da prostor za dogovor o sadržaju sporazuma. Federika Mogerini je, uostalom, do sada stalno isticala da dve strane same utvrđuju šta će biti deo dogovora.

Problem bi, međutim, mogla da predstavlja Nemačka, koja još nije definitivno odlučila da popusti. Ali, izvor našeg lista ističe da to nije nešto što bi trebalo da obeshrabri učesnike u dijalogu.

— Nije to prvi put da se pozicije EK i neke članice razlikuju. Dešavalo se to i ranije, na primer u slučajevima kada je stav Komisije bio da treba započeti pristupne pregovore s nekom zemljom – kandidatom, dok su se tome protivile pojedine države EU, pa smo morali da se usaglašavamo, da bi na kraju ipak bio postignut konsenzus – rekli su nam u Briselu.

U sedištu EU nisu želeli da zvanično dodatno komentarišu Hanove izjave, a razlog za to je i taj što se čeka da se vidi šta će konačno stajati u sporazumu i da li će tamo uopšte biti pominjanja „korekcije granica“, pa se istupanje na tu temu u ovom trenutku smatra „preuranjenim“. Ali, kako napominje naš dobro informisani sagovornik, sve ide u tom pravcu da bi EK prihvatila razgraničenje, „ukoliko ono bude sastavni deo sveobuhvatnog rešenja o normalizaciji odnosa i ako poštuje međunarodno pravo“.

MOGERINIJEVA: TEŠKI RAZGOVORI
Dijalog Beograda i Prištine bio je tema sastanka visoke predstavnice EU Federike Mogerini i austrijskog predsednika Aleksandra van der Belena. Sa njim je posrednica u pregovorima razmenila stavove o nedavnim kontaktima koje je on imao, u Alpbahu, sa Vučićem i Tačijem.

— Imaću novi krug dijaloga sa Vučićem i Tačijem u Briselu u petak, 7. septembra. Nastavićemo sa teškim, ali mogućim razgovorima u vezi sa pravno obavezujućim sporazumom – saopštila je Mogerinijeva.

 

Autor G. Čvorović

 

Izvor Večernje novosti, 31. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u