Tanjug: Kinezi preuzimaju RTB Bor

RTB ukupno zapošljava oko 5.000 ljudi, a indirektno još 20 hiljada porodica

Kineska kompanija „Zijin“ izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ (RTB) saznaje Tanjug.

Kompanija „Zijin“ jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Pravo na podnošenje prijava za izor strateškog partnera imale su kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Minimalni prag za dokapitalizaciju RTB je postavljen na 350 miliona dolara, ali na ovom tenderu nisu važne samo pare, već i vlasnički udeo koji će strateški partner preuzeti za taj novac, odnosno, da li će država ostati većinski vlasnik uz obavezu novog partnera da dovede novi menadžment, uloži u osavremenjivanje proizvodnje, zadrži i poveća broj zaposlenih.

Očekuje se da će ugovor biti potpisan u septembru dok bi strateški partner operativno upravljanje kompanijom RTB „Bor“ mogao da preuzme početkom 2019. godine.

Tenderske uslove ispunile su dve od tri pristigle ponude, kineski gigant „Zijin“ i ruski „Ju gold“ dok kanadska kompanija „Dajmond filds“ nije ispunila neophodne uslove.

Na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor do 20. avgusta, kada je istekao rok zainteresovanim kompanijama za ponude, sedam kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju.

Među njima su bile tri ruske kompanije, jedna kineska, jedna turska, makedoski rudnik i jedna srpska kompanija.

Interesovanje za RTB je pre tendera pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum.

U užem krugu za izbor strateškog partnera našla se Ruska rudarska kompanija „Ju gold“ osnovana 1976. godine, koju je tokom procesa privatizacije kupio ruski milijarder Konstantin Strukov.

„Ju gold“ u Rusiji ima sedam rudnika zlata i u toj delatnosti je među tri najveće ruske kompanije.

Sve kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara, a preduslov za razmatranje ponuda je bila uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

RTB ukupno zapošljava oko 5.000 ljudi, a indirektno još 20 hiljada porodica.

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen „Bor“.

Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, a cilj je da se podigne na čak pet odsto.

Takođe, samo RTB Bor trentno doprinosi BDP – u zemlje 0,8 odsto.

RTB Bor više od 100 godina kopa i topi rudu bakra, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali visokog kvaliteta.

Proizvodnja bakra počela je 1903. godine i to na lokalitetima Bora i Majdanpeka, a resursi borskog i majdanpečkog rudarstva su neiscrpni jer dosad nije iskorišćena ni njihova polovina.

Overene geološke rudne rezerve iznose oko 1,38 milijardi tona rude i sadrže oko 5,1 milion tona bakra, 202 tone zlata i 1.477 tona srebra.

Potvrđeni resursi, sa prosečnom godišnjom eksploatacijom 26 miliona tona rude, garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 31. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u