Otvoren Žeželjev most, simbol NATO agresije

U NATO agresiji gađan čak 12 puta pre nego što je konačno srušen

Ništa nam danas nije potrebnije nego mostovi preko svih naših razlika, kojih je Srbija puna, kao i prema budućnosti, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Novom Sadu na otvaranju Žeželjevog mosta. Saobraćajnicu na Dunavu, smeštenu na istom mestu na kojoj se nalazila i prethodna, istoimena, srušena u NATO bombardovanju, svečano su otvorili Vučić i evropski komesar Johanes Han u prisustvu brojnih zvaničnika i građana. Predsednik Srbije je tom prilikom rekao da smo premostili veliku istorijsku nepravdu, dok je komesar EU poručio da je Žeželjev most simbol evropske budućnosti Srbije.

Kako prenosi Tanjug, Vučić i Han su se rukovali pored info-table, nakon čega su na početku mosta uklonili plastične barijere a potom prošetali do polovine saobraćajnice, koja je na taj način, nakon što su krajem marta preko nje prešli prvi vozovi, sada otvorena za kompletan saobraćaj. Predsednik Srbije je tom prilikom istakao da nije ni sanjao „kakvu lepoticu gradimo”.

„Kada stanem ovde i pogledam ovaj predivni most, više nego ikada mi je jasno da se ceo posao svodi na građenje mostova. Mostovi su uvek tamo gde se ukrštaju ljudske potrebe”, rekao je Vučić.

Ističući da mnogi nisu verovali u izdržljivost i stabilnost starog Žeželjevog mosta, on je istakao da je ta saobraćajnica u NATO agresiji gađana čak 12 puta pre nego što je srušena. Iz te priče, dodao je Vučić, vidi se da i „najčvršći beton može biti srušen kad se udruže najgore politike – i njihova i naša”.

„Ali isto tako vidimo i kako se gradi dobrim politikama – i našom i njihovom”, naglasio je Vučić, dodajući da su u izgradnji mosta učestvovali i Srbija i Vojvodina i Novi Sad, a ponajviše Evropa, prema kojoj se ovaj most „ponovo pruža posle skoro 20 godina od agresije bez smisla”, prenela je Beta. On je kazao da je Žeželjev most simbol „ubrzane, povezane i Srbije iznad provalije”.

Zahvalivši komesaru Hanu na ovoj ali i drugim investicijama evropskih zemalja, Vučić je rekao da vozovi preko Žeželjevog mosta dostižu brzinu od 160 kilometara, ali da mi treba da još više požurimo da stignemo Evropu, prenosi Tanjug. Predsednik Srbije je istakao i da Srbija duguje veliku zahvalnost i svojim ruskim i kineskim prijateljima s kojima gradimo pruge ka Evropi. On je ponovio da mi sasvim sigurno idemo ka Evropi, ali se ne odričemo naših prijatelja i „svima u lice govorimo šta je srpska politika”.

„S tom politikom ćemo nastaviti”, poručio je Vučić. Ukazujući da Srbija ima najviše direktnih stranih investicija, kao i da je 80 odsto njih iz zemalja EU, Vučić je dodao da se smanjuje javni dug za koji se do kraja godine očekuje da bude 49 odsto.

On je ukazao da ukupni BDP iznosi 40 milijardi evra, a da je privredni rast pet odsto, odnosno dve milijarde evra. Taj novac, prema Vučićevim rečima, može da se troši bez zaduživanja zemlje ili povećanja javnog duga.

„Zato je važno da takav rast podržavamo, a to ćemo činiti daljim ulaganjem u infrastrukturu, to su i putevi i mostovi, bolnice, ali i stanovi za vojnike i policajce, kasnije će biti i za profesore, lekare, medicinske sestre”, naveo je Vučić.

„Prvi put se Srbija nalazi na trećem mestu po stopi rasta u prvih šest meseci. Verujem da ćemo zadržati svoju poziciju u prvih pet evropskih zemalja do kraja godine i ne samo u ovoj godini već želimo da budemo u prvih tri, četiri najuspešnije zemlje po stopi rasta i u narednih deset godina”, rekao je Vučić.

Kako je primetio, kada je o tome govorio pre izvesnog vremena mnogi su govorili kako su to njegove „lakrdijaške priče” i kako u tome nema ni trunke istine, a sada se, dodao je, vidi da je govorio istinu. Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han je rekao da ne može da zamisli bolji simbol kojim se opisuje značaj evropskih integracija od mosta.

„Integracija znači izgradnju mostova između građana, naroda, prošlosti i budućnosti. Ovaj lepi, iskonski most povezuje vaš grad s drugom obalom reke, ali i vašu zemlju sa EU, sa evropskom porodicom”, naglasio je on.

Han je, prema navodima Bete, podsetio da je novac kojim je EU finansirala izgradnju mosta samo mali deo pomoći koju EU pruža Srbiji.

„Mi smo od 2007. dali oko 2,2 milijarde evra u bespovratnim sredstvima a ta suma će porasti na tri milijarde do 2020” rekao je Han, naglašavajući da to nisu zajmovi s obavezama već sredstva za unapređenje kvaliteta života građana.

Izgradnja Žeželjevog mosta, dužine 474 metara, prema navodima Tanjuga, koštala je 54 miliona evra, od čega je EU finansirala projekat s 25 miliona evra, još toliko su zajedno dali pokrajina, a država je izdvojila četiri miliona.

TEŠKO DO REŠENjA ZA KOSMET
Odgovarajući na novinarska pitanja, predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je „sve jasnije da ćemo teško doći do rešenja za Kosovo i Metohiju” i dodao da oni koji traže ništa, a raduju se da dobijemo „veliko ništa”, mogu da nastave da likuju i da se raduju, jer sve ide u pravcu da Srbija ne dobije ništa.

„Očekivao sam da će naši politički protivnici u Srbiji organizovati slavlje. Dobili su izjave da se neće menjati granice. Rekli su to iz Evrope, Albanci i drugi. Zaboravili su samo da kažu našem narodu da se tu govori o tome da se ne menjaju granice nezavisnog Kosova”, rekao je Vučić a prenosi Tanjug. On je rekao da nije istina ono što govore njegovi politički protivnici kada kažu „Kačanik je srpski i biće zauvek srpski”. Vučić je kazao da su ti i takvi namerno radili na celovitosti Kosova, a da su se samo pravili da štite naše nacionalne interese. Predsednik Srbije je naveo i da će Srbija nastaviti da bude spremna na kompromise i da traži šta je pravično i racionalno za državu.

Govoreći o pronalaženju strateškog partnera za RTB „Bor”, predsednik Srbije je ukazao da je to izuzetan rezultat postignut u prvom pokušaju, dok su „neki četiri puta pokušavali da prodaju RTB Bor” i u tome nisu uspeli, jer je sve loše funkcionisalo i u tom preduzeću i u državi kada su je oni vodili. On je istakao da više nećemo imati dugove koje je to preduzeće pravilo, kao i da je partnerstvo s Kinezima velika stvar za čitav istok Srbije jer „Kinezi uveliko kontrolišu svetsko tržište bakra”.

 

Politika, 02. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u