Palmer: SAD nisu neprijatelj Republike Srpske, uvažavamo njenu ulogu

Palmer je poručio da Vašington uvažava RS i njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer potvrdio je snažnu podršku SAD Dejtonskom sporazumu, procesu evropskih integracija i nastavku reformi u BiH u razgovoru danas s ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom u Dubrovniku, na marginama Dubrovnik Foruma.

Tokom razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, Palmer je poručio da SAD žele što snažniji razvoj ekonomije i demokratije u BiH, na bazi Ustava BiH i unutrašnjeg dogovora tri naroda i dva entiteta.

U delu razgovora o odnosima Republike Srpske i SAD, Palmer je poručio da Vašington uvažava Republiku Srpsku i njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH, i da teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj nisu tačne.

Crnadak je istakao da članstvo u Evropskoj uniji i regionalna saradnja ostaju spoljnopolitički prioriteti BiH, ali da je razvoj odnosa sa SAD-om za BiH podjednako važan.

„Kao predstavnik Republike Srpske u Savetu ministara BiH smatram da Republika Srpska može biti potpuno mirna sa ovakvim stavovima američke administracije na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom. Za mene je veoma važno da odnosi Republike Srpske i SAD budu otvoreni i prijateljski i da Republika Srpska, kao deo BiH, bude važan faktor trajnog mira i dugoročne stabilosti u regionu“ rekao je Crnadak.

Na sastanku je bilo reči i o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, kao i o drugim temama koje se odnose na region.

 

Kurir.rs/Beta, 1. septembar 2018.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u