Putin o Zaharčenku: Ukrajini neće proći da Donbas baci na kolena

Na vanrednom zasedanju vrha DNR za vd predsjednika postavljen vicepremijer Dmitrij Trapeznjikov

Vladimir Putin nazvao je „podlim“ ubistvo predsjednika Donjecke Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka.

Dodao je da je i taj zločin dokaz da oni (u Kijevu) koji su izabrali put terora i zastrašivanja ne žele mirno razrješenje konflikta niti dijalog sa  Donbasom. Naglasio je da se ukrajinska vlast očito opredjelila za destabilizaciju situacije sa namjerom da „narod Donbasa baci na koljena“.

Ruski lider je vrhu Ukrajine otvoreno poručio: „Od toga neće biti ništa!“Zaharčenka je nazvao „istinskim narodnim liderom, smjelim i odlučnim čovjekom i patriotom Donbasa koji je predvodio ljude“.

Organizatorima ubistva je poručio da ih kazna neće mimoići. U eksploziji koja je ubila predsednika DNR i još dvije osobe, nastradalo je još devet ljudi. U teškom stanju su ministar finansija Aleksandar Timofejev i omladinska liderka Natalija Volkova.

Zaharčenko je ubijen u danu koji je posvetio odavanju pošte dan ranije preminulom velikom pjevaču SSSR Josifu Kobzonu čiji život je tjesno bio povezan sa Donbasom i Donjeckom.

Armija DNR je odmah nakon ubistva stavljena u stanje pripravnosti, a na cjeloj teritoriji DNR uveden je policijski čas. Uslijedilo je vanredno zasjedanje vrha DNR na kojem je za njenog vd predsjednika postavljen vicepremijer Dmitrij Trapeznjikov koji je izvjavio da su pohapšeni osumnjičeni za teroristički akt u kafeu „Separ“ priznali i krivicu i da je ubistvo Zaharčenka organizovala Ukrajina.

Trapeznjikov se, inače, rodio 12. aprila 1981, u Krasnodaru, u Rusiji, ali se njegova porodica već naredne godine preselila u Donjeck. Sa odličnim ocjenama završio je Donjecku državnu akademiju građevinarstva i arhitekture, Potom je stekao i zvanja ekonomiste-menadžera i pravnika.

Do 2005. je bio menadžer fudbalskog kluba Šahtjor.

Od decembra 2014. Bio je na različitim rukovodećim mjestima u aparatu predsjednika DNR, a od aprila 2016. je bio zamjenik premijera Donjecke Republike.

 

Sveosrpskoj.com, 01. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u