Mitropolit Porfirije: Kosmet nas ne sme deliti

Ističe da se moli da naši politički lideri budu kadri da pronađu rešenje u kojem će nezadovoljstvo obe strane biti svedeno na minimum

Pitanje Kosova je toliko bolno i istovremeno važno da ne smemo dozvoliti da bude zloupotrebljeno za postizanje bilo čijih ličnih ili partijskih politikanskih interesa, ukazuje mitropolit Porfirije i ističe da se moli da naši politički lideri budu kadri da pronađu rešenje u kojem će nezadovoljstvo obe strane biti svedeno na minimum.

Kosovski čvor, kaže vladika, mrsili su decenijama mnogi kojima Kosovo nije bila „najskuplja srpska reč“ i ostavili ga da ga drugi odreše.

Kako i može li bezbolno, pita se vladika i dodaje da on sam ne zna.

„Nisam političar, nego sveštenik“, rekao je za „Ekspres“ mitropolit Porfirije.

Episkop zagrebačko-ljubljanski ukazuje da sveštenici, književnici, istoričari, filozofi, rasuđu na osnovu iskustava, istorije, predanja, zaveta, emocija, a političari na osnovu egzaktnih pokazatelja, privrednih, statističkih, diplomatije, „onoga što se zove “intelidžent servis“ i dodaje da sveštenici o tome „ne znaju dovoljno, ili možda neki znaju, ali on svakako ne“.

„Valjda zato i postoje država, izbori i demokratski poredak“, da reše tako krupno pitanje, konstatovao je vladika.

Navodeći da je pitanje Kosova toliko bolno i istovremeno važno da ne smemo dozvoliti da bude zloupotrebljeno za postizanje bilo čijih ličnih ili partijskih politikanskih interesa, on naglašava da ono ne sme da produbi postojeće i stvori nove podele među nama.

„Naprotiv, normalno bi bilo da nas približi jedne drugima, da objedini naše snage, da nas pokrene na saradnju, da nam pomogne da oštre emocije i reči, kao i međusobna optuživanja ostavimo po strani i počnemo da sarađujemo tragajući za rešenjem“, rekao je on.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski je rekao da se moli za pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i za vladiku Teodosija, njegovo sveštenstvo i verni narod, da mu, kako je kazao, Gospod da mudrosti i snage.

„Molim se za pomirenje srpskog i albanskog naroda. Molim se Bogu da, uzimajući u obzir sve izrečene stavove i mišljenja, naši politički lideri u dijalogu sa albanskim i međunarodnim faktorima, što je neminovno, budu kadri da pronađu rešenje u kojem će stepen nezadovoljstva obe strane biti sveden na minimum. Bojim se da idealnog nema“, zaključio je mitropolit Porfirije.

 

Izvor Ekspers/Večernje novosti, 31. avgust 2018.

 

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u