Dačić: Razgraničenje je samo ideja, ali drugih ideja nema

Neće se raspravljati o dve stvari: da KiM bude autonomija unutar Srbije i da Srbija prizna jednostrano proglašeno Kosovo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da se traži rešenje za kosovsko pitanje i da je razgraničenja sa Albancima samo jedna ideja, ali da drugih ideja i nema.

On je dodao da svi sada otvaraju vrata dijalogu, ali da se sigurno neće raspravljati o dve stvari – da KiM bude autonomija unutar Srbije i da Srbija prizna jednostrano proglašeno Kosovo.

„Traži se kompromis. Sada se nalazimo u toj fazi, ali se postavlja pitanje šta je to kompromis. Razgraničenje je jedna od ideja. Ali drugih ideja nema. Baš zato je lavina otpora i u Prištini i u Beogradu”, rekao je Dačić za TV Pink.

On je ocenio da su tom idejom nezadovoljne i evropske zemlje jer se time pokazuje da su oni, ipak, prebrzo priznali nezavisnost Kosova i da sada moraju da preispituju svoje odluke.

Prema njegovim rečima, posmatrano iz ugla političkih analitičara, ukoliko dijalog ne bude išao u tom smeru, može se očekivati da se nastavi pritisak na Srbiju da prizna Kosovo ovako kako jeste da i sever pripadne Kosovu.

„Taj pritisak manifestovaće se tako što će se usporiti put ka EU”, pojasnio je Dačić i dodao da to može dovesti i do toga da možda neko na KIM napravi planove za kosovsku „Oluju”, da će Srbija na to možda morati da reguje, da možda uđe u sukob sa KFOR- om, da Srbija zatraži pomoć Rusije…

Prema njegovim rečima, u SAD sada „duvaju novi vetrovi”, otvara se mogućnost da Srbi i Albanci nađu kompromisno rešenje.

„Ove stvari o kojima pričam, nisu pale sa neba, o tome tragamo godinama. Nama je cilj međunarodna konferencija i da osim EU svi budu garant onoga što je dogovoreno. Srbija će zadržati vojnu neutralnost”, rekao je Dačić.

Kako kaže, oni koji se protive razgraničenju treba da znaju da je celovito Kosovo jedino moguće kao nezavisna država.

„Mi sever KiM nećemo nikada dati, tu dileme nema. Šta možemo još? Nemamo teritorijalnu povezanost da svi krajevi gde žive Srbi ostanu u Srbiji”, rekao je Dačić.

 

Izvor Tanjug/Politika, 3. septembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u