Han o KiM: Ne isključujemo razgraničenje, rešenje do leta iduće godine

Smatram da, ako želite nešto postići, trebate razmišljati i izvan kutije

Komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenuje da bilo kakvo rješenje Srbije i Kosova ne smije ići na štetu stabilnosti Zapadnog Balkana.

Zalažete li se za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova kako bi se obje zemlje pokrenule ka EU?
— Ja sam za rješavanje bilo kakvog bilateralnog sukoba, ali svako rješenje mora doprinijeti široj stabilnosti ovog regiona, tako da to bilateralno rješenje ne ide na štetu drugih u regionu. Sada moramo vidjeti širu sliku što znači da, bez obzira kakvo je to rješenje, ono mora biti takvo da ne ide na štetu drugih.

Ali ne isključujete razmjenu teritorija?
— Mislim da to treba ostaviti njima, neka oni o tome raspravljaju. Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, trebate razmišljati i izvan kutije.

Koji je vaš uslovni okvir?
— To je da ima više stabilnosti u regionu i da svako pojedinačno rješenje, svaki dogovor za rješenje bilateralnih sukoba mora doprinijeti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je, u konačnici, cilj da svih šest zemalja postanu članice Unije (Evropske unije).

​Zar se ne bojite da bi ovo moglo imati negativan efekat na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, čak i na zemlje istočnog partnerstva?
— Vidite, mislim da je o tome prerano govoriti. Oni i dalje pregovaraju. Neke ideje su se pojavile. Posmatrajmo to na ovaj način – i sada se radi na daljnjim pregovorima radi boljeg usaglašavanja ideja. Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum između Srbije i Kosova mora sadržavati više elemenata, a onda ćemo vidjeti konačne ideje. Ali mislim da su obje strane sada potpuno svjesne međunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rješenja moguća.

Smatrate li da će doći do rješenja sa završetkom mandata Evropske komisije (krajem oktobra)?
— Nije to zato što je kraj mandata Komisije, ali bilo bi od koristi ako bi se to moglo zaključiti do, recimo, ljeta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima.

 

Izvor RSE, 4. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u