Preminuo Vladeta Jerotić

Jerotić je bio istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU

Akademik Vladeta Jerotić preminuo je jutros u Beogradu u 95. godini. Jerotić je bio istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU.

Vest o smrti Jerotića je na svom Fejsbuk nalogu objavila Zadužbina Vladete Jerotića, čiji je on bio osnivač.

Rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizovao neuropsihijatriju.

U Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj specijalizovao je psihoterapiju. Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice „Dr Dragiša Mišović“.

Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je pastirsku psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Vladeta Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije.

Od 1984. godine Jerotić je bio član Udruženja književnika Srbije i redovni član Medicinske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti (Odeljenja jezika i književnosti).

Esejista od širine i kulture

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je povodom smrti Vladete Jerotića telegram saučešća porodici, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, prijateljima i njegovim brojnim privrženicima.

„Jerotić je u svom predanom, višestranom i neodustajnom umnom radu spajao ono što mnogi nisu znali i smeli. Suočavao je moderna znanja o čoveku sa hrišćanstvom i predanjem Svetih otaca i pokazivao da nismo u znanju o sebi odmakli od drevnih mudrih podvižnika. Štaviše, pokazao je koliko u svesti o čovečjem sklopu i cilju zaostajemo“, napisao je Vukosavljević.

Ministar je istakao da je Jerotić davao odgovore na goruća pitanja savremene ljudskosti, osvešćivao i prosvećivao.

„Esejista od širine i kulture, čije brojne knjige mnogim čitaocima mnogo znače, ili da posegnemo za Dučićevim rečima, bio je mudra i blaga misao upućena našoj duši. Nedostajaće nam ta misao i spremnost da je podeli s nama“, napisao je Vukosavljević u telegramu saučešća.

 

Izvor RTS, 4. septembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u