„Makedonija će postaviti novi geopolitički raspored u regionu“

Komersant dodaje da mnogi makedonski političari i balkanski stručnjaci smatraju da bi neuspeh makedonskog referenduma destabilizovao Balkan

Rezultati referenduma u Makedoniji o imenu te zemlje neće odrediti samo sudbinu makedonsko-grčkog sporazuma, već i njeno članstvo u NATO i EU..

To piše moskovski dnevnik Komersant. List zaključuje da će rezultati referenduma opredeliti i novi geopolitički raspored u regionu.

Dnevnik podseća da je Skoplje na julskom samitu NATO dobilo poziv za ulazak u Alijansu, uz uslov da reši spor oko imena sa Grčkom, a da su se mesec dana pre toga lideri EU izjasnili da pregovori s Makedonijom o članstvu u Uniji počnu 2019. godine, uz isti uslov.

Navodeći da će pitanje na referendumu glasiti „Da li podržavate članstvo u EU i NATO, prihvatanjem sporazuma između Makedonije i Grčke“, Komersant ocenjuje da su vlasti zapravo predložile građanima da potvrde privrženost EU i NATO, uz saglasnost za promenu imena zemlje.

Komersant navodi da je o ruskom faktoru počelo ozbiljno da se razmišlja pošto je vlast u Skoplju optužila biznismene iz Rusije da su finansirali antivladine demonstracije protiv sporazuma sa Grčkom.

„U Moskvi ne skrivaju negativan odnos prema sporazumu Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije. Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, on je daleko od interesa jačanja mira i bezbednosti na Balkanu i služi isključivo kao instrument ubrzanog uvlačenja Makedonije u NATO“, piše dnevnik.

Komersant dodaje da mnogi makedonski političari i balkanski stručnjaci smatraju da bi do destabilizacije Balkana doveo upravo neuspeh makedonskog referenduma i propadanje sporazuma sa Grčkom.

 

Izvor Beta/B92, 5. septembar

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u