Osmaci o Jasenovcu uče 15 rečenica, o Indiji nekoliko strana

Piše da se broj žrtava kreće od 50 000 do više od 100 000

Ustaški logor Jasenovac, gde je poginulo više od 700.000 Srba, jevreja i Roma, u udžbeniku za osmi razred osnovnih škola u Srbiji izučava se tek na jednoj trećini stranice.

U „Istoriji za osmi razred“, o Jasenovcu se piše u samo 15 redova.

S druge strane, istorija Bugarske u 19. veku i napad na Perl Harbor proučavaju se na po pola strane, dok su čitave lekcije na više strana posvećene dekolonizaciji Indije ili ulozi žena u Prvom svetskom ratu, prenosi „Informer„.

Pritom, u tih 15 redova piše da je broj žrtava u Jasenovcu nepoznat i da se kreće „od 50.000, prema izvorima koji žele da umanje zločin genocida, do više od 100.000 prema vojnim izvorima SFRJ, od čega 30.000 čine Jevreji“.

– Prvi komentar koji mogu da dam je da je ovo velika sramota. Ne mogu da razumem to što kod nekih istoričara postoji tendencija da se umanjuje genocid nad našim narodom. Zaista nije normalno da đaci o Jasenovcu i ostalim zlodelima nad Srbima u NDH uče tek nekoliko rečenica. Da ne pričam o tome da koncentracioni logor Gospić, u kome je mučeno i ubijeno 42.000 Srba, jama Jadovno, Karlobag, Pag… nisu ni pomenuti u udžbeniku – ističe Nikola Žutić, poznati istoričar koji je i sam učestvovao u pisanju nekoliko udžbenika za škoalrce.

Sa njim je saglasan i analitičar i istoričar Dragomir Anđelković, koji tvrdi da ovakvom relativizacijom zločina mi praktično ponovo ubijamo žrtve.

 

Izvor Informer/Alo, 05. septembar 2018.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u