Zehofer o Kemnicu: I ja bih protestovao da nisam ministar

Rekao je da može da razume zašto su demonstranti bili uznemireni zbog tog ubistva i da ih izlazak na ulice ne čini nacistima

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer ocenio je da je pitanje migracije u osnovi svih političkih problema u toj zemlji.

On je izrazio razumevanje za proteste ekstremne desnice u Kemnicu, podstaknute ubistvom Nemca za koje su optužena dva migranta.

Zehofer, lider Hrišćansko-socijalne unije, dugogodišnje članice konzervativne koalicije nemačke kancelarke Angele Merkel, rekao je da može da razume zašto su demonstranti bili uznemireni zbog tog ubistva i da ih izlazak na ulice ne čini nacistima, prenosi Dojče vele navode lista Velt.

On je dodao da bi, da nije ministar, i sam izašao na ulice, ali „svakako ne sa radikalima“.

S druge strane, Merkelova je jasno osudila radikalne demonstrante, rekavši da su u Kemnicu viđene jasne slike mržnje i „progona nevinih ljudi“.

Zehofer je kazao i da njegova stranka nije slepa za ekstremizam krajnje desnice i da će oni koji salutiraju nekadašnjem lideru nacista Adolfu Hitleru, što su radili neki od demonstranata u Kemnicu, biti procesuirani, navodi Rajniše post.

Zehofera, koji je beskompromisnim stavom prema pitanju migracije doveo u pitanje opstanak vlade ranije ove godine, kritikovali su zato što nije osudio proteste ekstremne desnice u Kemnicu.

Ti jednonedeljni protesti, često nasilni, izbili su 26. avgusta, pošto je objavljeno da su za ubistvo 35-godišnjeg Nemca na gradskom festivalu tog dana osumnjičeni 22-godišnji Iračanin i 23-godišnji Sirijac.

Zehofer je ocenio da je pitanje migracije jedan od glavnih razloga što su vodeće nemačke partije izgubile podršku dela birača i da bi to bilo nastavljeno da vlada nije promenila migrantsku politiku, prenose nemački mediji.

 

Izvor Beta/B92, 6. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u