Briselski dijalog Beograda i Prištine u slepoj ulici?

Prema saznanjima „Novosti“, Brisel trenutno mnogo više zabrinjava prištinska strana, zbog tamošnje napete političke situacije i podeljenosti

Umesto da konačno počne da ispunjava svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i razgovara o ključnim temama: formiranju Zajednice srpskih opština, severu KiM i Gazivodama, Hašim Tači na novu rundu dijaloga, u petak u sedištu EU, stiže sa zahtevom da se takozvanoj državi Kosovo pripoje Preševo, Bujanovac i Medveđa!

Osim toga, iz Prištine, gde već drugi dan traje kriza u parlamentu koji ne uspeva da obezbedi kvorum na „kosovske teme“, stižu najave da neće razgovarati ni o jednom pitanju koje se suštinski tiče normalizacije odnosa i istorijskog dogovora Srba i Albanaca. Umesto toga, nude razgovor o „modalitetitima postizanja konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma“, bez objašnjenja šta ta formulacija praktično znači.

Zato srpska strana u Brisel, na novu rundu dijaloga pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Federike Mogerini, ne odlazi sa previše optimizma, što je u više navrata upozoravao i predsednik Vučić.

On je u sredu ukazao da predstavnici Prištine ne razgovaraju ni o jednom pitanju od suštinskog značaja:

– Vidim da albanski zvaničnici sa KiM ne govore ni o ZSO, ni o severu, ni o Gazivodama… Srbija nema vremena za gubljenje i želi da razgovara o svim temama koje su važne za Srbe i Albance. Vreme je da Beograd i Priština preuzmu odgovornost, da mi odlučujemo o svojoj sudbini, a ne da nam je kroji neko sa strane. Političari nisu izabrani da bi se dodvoravali biračima, već da rešavaju najteže probleme građana.

Priština se potrudila da dodatno podgreje atmosferu pred nastavak dijaloga, pa je ponovo spustila rampu direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću, kojem u sredu po podne nije dozvoljen ulazak na Kosovo.

Đurić, koji je oko 15 časova vraćen sa administrativnog prelaza, iako je njegova poseta, kako ističu u Kancelariji, „uredno najavljena“, nazvao je ovaj potez Prištine skandaloznim:

– To je protivno svim sporazumima i elementarnim principima slobode kretanja.

Đurić je najavio da da će odmah po povratku u Beograd i nakon konsultacija sa predsednikom Vučićem, obavestiti javnost o razlozima za taj i sve druge pritiske i ucene, kojima je srpska strana bila izložena prethodnih dana, zbog, kako je istakao, nespremnosti da prihvatimo odluke Prištine koje bi bile direktno protiv srpskih interesa.

Sličan pokušaj ometanja pregovaračkog procesa Priština je sprovela i krajem marta, kada su pripadnici specijalnih policijskih snaga samoproglašenog Kosova, ROSU, priveli Đurića u Kosovskoj Mitrovici, jer navodno njegova poseta nije bila uredno prijavljena.

Tači je, inače, u sredu ponovo poručio da smatra da je ideja o teritorijalnom razgraničenju ili korekciji granica jedini način da se okonča sukob između Beograda i Prištine, a čemu se protivi i njegov politički rival Ramuš Haradinaj. Za Tačija korekcija podrazumeva i otimanje juga centralne Srbije:

– Ipak, nisam toliko naivan da mislim da će razgraničenje uključiti samo „Dolinu“. Znam da je reč o 400 kvadratnih kilometara teritorije granice. Ali, o podelama ne govorimo, to pitanje nije stavljeno na sto. Radićemo na demarkaciji, a građani će na referendumu odlučiti da li se sa tim slažu ili ne.

Evropska komisija, u kojoj Mogerinijeva obavlja funkciju potpredsednice, ističe da će za Brisel biti prihvatljiv bilo koji dogovor koji postignu dve strane, ukoliko bude primenljiv na terenu, u skladu s međunarodnim pravom i ne utiče na druge situacije u regionu i šire. Evropska komisija će, ukoliko dogovorom dođe do korekcije u razgraničenju, na sebe preuzeti ulogu posrednika s najskeptičnijim prestonicama da se takav dogovor sprovede u delo.

– Licemerno je što se pojedine države protive razgraničenju. To je isključivo pitanje dogovora Beograda i Prištine u koje niko sa strane ne treba da se meša – rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. – Ko može da ospori Srbiji da se bori za svoj nacionalni i državni interes? Ako kažu da Srbija treba da prizna Kosovo to nije dogovor, to je ultimatum koji nikada nećemo prihvatiti.

Srbija, prema njegovim rečima, jeste za dogovor, ali to nije naša slabost.

Prema saznanjima „Novosti„, Brisel trenutno mnogo više zabrinjava prištinska strana, zbog tamošnje napete političke situacije i podeljenosti, što ne garantuje da će se eventualno postignuti sporazum ispoštovati s prištinske strane.

Član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je da je velika pobeda predsednika Vučića to što po pitanju KiM više nisu aktuelna nametnuta rešenja.

PONAVLjAJU ZAHTEVE ZA OTCEPLjENjE
Eho raspetljavanja kosovskog čvora ponovo se čuje i u Preševu i Bujanovcu, odakle politički lideri Albanaca uoči nastavka dijaloga u Briselu ponavljaju da žele da se u sedištu EU raspravlja i o njihovom priključenju Kosovu, od kojeg, poručuju – neće odustati.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi tvrdi da će broj od 80.000 Albanaca u „Preševskoj dolini“ biti prepolovljen ukoliko ne dođe do priključenja Kosovu. Priključenje Kosovu, i po mišljenju lidera DPA Ragmija Mustafe, treba da bude jedini cilj Albanaca koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

OEBS: NEMA VEZE SA BiH
ŠEF misije OEBS u BiH Brus Berton izjavio je da ne postoji povezanost pitanja razgraničenja između Srbije i Kosova sa BiH: – Teritorijalni integritet BiH je neupitan. Situacija u BiH nije nestabilna, a krize koje se pojavljuju su „veštačke“, kao sada u predizbornoj kampanji.

 

Izvor Novosti, 6. septmbar 2018.

 

 

 

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u