Liberali i demokrate u EP protiv podele Kosova

“Takvi projekti mogu samo samo da podriju evroatlantsku perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana“

Poslanička grupa u Evropskom parlamentu Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE) pozdravila je napore Beograda i Prištine da uspostave normalizaciju odnosa, ali je istovremeno izrazila zabrinutost zbog mogućnosti korekcije granica i razmene teritorija.

Šef poslaničke grupe ALDE Gaj Verhofštat poručio je da pomirenje, mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu moraju ostati prioritet za sve aktere u regionu.

„Odnosi na Zapadnom Balkanu neće se poboljšati kroz promene granica i razmene teritorija. Naprotiv, jedini način da obezbedite dugoročnu stabilnost i napredak je da radite na pravom pomirenju između zajednica, prevazilažeći etničke podele, uz kredibilan i postepen napredak u evropskim integracijama”, poručio je on.

Ocenio je i da je nedavno “zeleno svetlo” Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju sa Kosovom još jedan korak napred u tom procesu.

Evroposlanik ALDE-a Ivo Vajl iz Slovenije, član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije, upozorio je da su ideje o ponovnom crtanju granica i razmeni stanovništva uvek pokretali konflikte i ratove u regionu Jugoistočne Evrope.

“Takvi projekti mogu samo samo da podriju evroatlantsku perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana. Ključno pitanje u vezi sa međuetiničkim odnosima je adekvatna zaštita nacionalnih manjina”, poručio je Vajgl,

Sledeći sastanak predsednika Srbije i Kosova, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, biće održan u petak u Briselu.

 

Izvor N1, 6. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u