Kiril: RPC nikada u istoriji nije bila slobodna kao danas

„Mi nikada nikakva svoja dejstva ne usaglašavamo sa vlašću, svejedno da li se to tiče unutrašnjeg života Crkve ili njenog delovanja prema spolja“

Patrijarh Moskovski i cele Rusi – Kiril – ocenio je da je Ruska pravoslavna crkva danas prvi put u svojoj istoriji „asplutno slobodna od svakog političkog uticaja“.

Pritom je naglasio da između njega i šefa države – Vladimira Putina – postoji „obostrano blagonakloni dijalog“.

Poglavar RPC je objasnio zbog čega se na ovu temu oglasio baš sada:

„Hoću da kažem nešto o temi koja nas brine. Zapadni mediji politizuju naše stvari i samo što ne tvrde da patrijarh Kiril nije slobodan i da čini ono što mu govori Putin. A ja želim da vam kažem da je patrijarh Kiril slobodan kao što niko nikada u Ruskoj crkvi nije bio slobodan. Ne znam da li su ovoliko slobodni predstojatelji drugih pravoslavnih crkava“.

Dodatno je naglasio da na RPC  ne postoji apsolutno nikakav politički pritisak sa strane i da je ona u „ravnopravnom dijalogu sa vlašću, prvi put u svojoj istoriji“.

Objasnio je kako to realno izgleda:

„Mi nikada nikakva svoja dejstva ne usaglašavamo sa vlašću, svejedno da li se to tiče unutrašnjeg života Crkve ili njenog delovanja prema spolja. Mi sami saborno – na sednicama Sinoda – utvrđujemo svoju liniju. Često predsedniku prenesem šta je Crkva počela da radi. Za njega je to najčešće potpuna novost, ali on – po milosti Božijoj – sve to pozitivno prihvata“.

Patrijarh Kiril je ocenio da je to „dobar smer razvoja stvari“.

Poglavar RPC je izrazio nadu da će Ruska crkva svoju sadašnju autonomiju i nadalje zadržati.

 

 

Izvor Fakti, 6. septembar 2018.

 

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u