Indija, Rusija i postamerički vek

Odlukom da nastavi sa kupovinom S-400 od Rusije Modi je poslao važnu poruku Vašingtonu o ulozi Indije u „postameričkom stoleću“

Predstojeća indijska kupovina ruskih raketnih sistema S-400 postala je lajtmotiv dijaloga „2+2“ ministara spoljnih poslova i odbrane Indije i Sjedinjenih Država, koji će se održati 6. septembra. Međutim, ovde se ne radi o jednoj odbrambenoj transakciji. već o daleko širim geopolitičkim posledicama.

SANKCIJAMA DO GLOBALNE HEGEMONIJE
Srž problema je što Zakon o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija (CAATSA), koji je potpisao predsednik Donald Tramp avgusta prošle godine, ugrožava dugogodišnje odbrambene odnose Indije sa Rusijom zbog mnogih vojnih dobara. Krajnje namere zakona CAATSA leže u odeljcima 231 i 235. Odeljak 231 obavezuje predsednika SAD da nametne sankcije „bilo kom entitetu koji se bavi značajnim transakcijama“ sa ruskim obaveštajnim ili odbrambenim sektorom. Odeljak 235 predviđa zabranu obavljanja transakcije u američkim dolarima (što je valuta koja je do sada korišćena u odbrambenim sporazumima između Indije i Rusije).

E sad, Kongres je predsedniku dao dozvolu da ne primeni sankcije pod određenim, krajnje ograničenim okolnostima, tj. ako je odustajanje od sankcija potpuno u skladu sa američkim nacionalnim interesima, ako dotična zemlja preduzima „vidljive korake“ u smanjivanju svoje odbrambene zavisnosti od Rusije i ako sarađuje sa SAD na polju ključnih strateških interesa. U suštini, CAATSA Americi daje podlogu za njenu globalnu hegemoniju, što uveliko prevazilazi namere da se Rusija sankcioniše zbog Krima.

Uzimajući sve ovo u obzir, koji je onda zapravo plan igre Trampove administracije? Šire gledano, Vašington pretpostavlja da rusko-indijski odnosi nisu ono što su bili i da bi ovo mogao biti pogodan trenutak da se oslabe i podriju iznutra. Dakle, početni potez bi bio dizanje pritiska na Delhi ukazujući na to da dogovor oko S-400 predstavlja ozbiljan rizik po strateško partnerstvo između SAD i Indije, što bi bilo izuzetno uznemirujuće u trenutku kada su kineski rast i navalentnost usmereni na Indo-pacifički region, naročito na Indiju.

U ovom scenariju rešenje bi bilo da se Indija odrekne ruskog sistema i opredeli za američki (ovo je, između ostalog, Vašington predlagao i Turskoj). Međutim, ne postoji ništa što bi SAD mogle da ponude a što bi bilo uporedivo sa S-400 i njegovim maksimalnim radijusom delovanja (400km) i nadmorskim dometom (30km), odnosno što bi zadovoljilo zahteve Indije da se produženim opsegom delovanja suprotstavi vazdušnoj pretnji Kine preko Himalaja.

Zagrljaj Donalda Trampa i Narendre Modija tokom zajedničke konferencije za novinare u bašti Bele kuće 26. juna 2017.

Zanimljivo je da američka strana shvata da je S-400 bez premca kada su u pitanju specifični prohtevi indijskog ratnog vazduhoplovstva. Citirajmo američkog eksperta sa Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir:

„SAD trenutno ne poseduju bilo kakav sistem koji bi bio uporediv sa S-400. To je uglavnom tako budući da zemlja nije uložila u sisteme zemlja-vazduh još od početka Hladnog rata. (…) Američke rakete zemlja-vazduh, navodno, spadaju u dve kategorije: sisteme dugog dometa koje su usmerene pre svega ka balističkim odbrambenim raketama, i rakete kratkog dometa, koje su rezervisane uglavnom za upotrebu protiv neprijateljskih aviona koji predstavljaju pretnju američkim kopnenim snagama.“

AMERIKA ORUŽJEM „VEZUJE“ INDIJU ZA SEBE
I zašto SAD pritiskaju Indiju da odustane od S-400? Poenta je da prodaja oružja predstavlja vitalno oruđe u američkoj strategiji uspostavljanja dugoročnih odnosa i interoperabilnosti sa Indijom kao delom novog savezničkog sistema na Indo-Pacifiku. Gledano iz drugog ugla, odbrambene akvizicije Delhija sa Rusijom (koja je ubedljivo glavni partner Indije) utiču na američku strategiju, koja teži da uskladi indijsku vojsku sa američkom i njene oružane snage sa savezničkim vojskama na Indo-Pacifiku. Sa druge strane, velike nabavke poput raketnih sistema S-400 će stvarati odnose sa Rusijom koji će se nastavljati kroz generacije, iako ove dve vojske već dugo sarađuju u celom nizu oblasti, poput obuke i održavanja.

Dovoljno je reći da SAD vode dugoročnu strategiju stvaranjem zajedničkih platformi sa indijskim oružanim snagama čiji je cilj uspostavalje vojne interoperabilnosti. Namera je da se obe vojske naviknu na istu opremu, da razviju zajedničko razumevanje doktrine, dinamiku kontrole i komandovanja, kao i standardne operativne procedure kroz kombinovano planiranje i obuku. Jednostavno govoreći Indija neće ni shvatiti kada postane „priklještena“ u savezu sa SAD, gde će svirati drugu violinu Vašingtonu u njegovim indo-pacifičkim strategijama.

Međutim, sve ukazuje na to da Vašington smatra kako Modijeva vlada najverovatnije neće odustati od nabavke S-400, bez obzira na američke pritiske, taktike i ucene. Delhi, iz svog ugla, takođe shvata da američka nacionalna bezbednosna strategija markira Rusiju kao „revizionističku“ silu, i osnovni cilj Vašingtona je da podrije odnose Rusije i Indije, koji su već bili na iskušenjima. U tom smislu Narendra Modi je svojom čvrstom odlukom da nastavi sa kupovinom S-400 od Rusije poslao važnu poruku Vašingtonu. Ta njegova odluka dosta govori o ulozi zemlje u „postameričkom“ stoleću. Međutim, problemi ostaju.

U osnovi, Delhi bi trebalo da odbije pokušaje Amerikanaca da se ubace u rusko-indijske odnose pod izgovorom CAATSA-e. Američki lobisti u Indiji u poslednje vreme sugerišu da bi Indija i Amerika trebalo da „kreativno razmisle“ o smanjivanju „izazova“ koje nameće CAATSA. Ali to je smešan postulat.

Indija ne postavlja ograničenja Americi u pristupu njenom tržištu niti joj uskraćuje teran za igru.  Štaviše, CAATSA je američki zakon, koji je očigledno donet u geopolitičke svrhe. Ne može se pregovarati sa konceptom.

Narendra Modi i Vladimir Putin na plenarnom zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu

Indija će se naći na klizavom terenu ako prihvati da o svojim vojnim odnosima sa Rusijom razgovara sa SAD po principu „od slučaja do slučaja“. Bilo bi pogubno za indijski suverenitet i samopoštovanje da Americi dozvoli da ima reč u njenim odnosima sa Rusijom.

 

Preveo ANDREJ CVIJANOVIĆ

 

Strategic-Culture.org

Svet
Pratite nas na YouTube-u