Putin, Rohani i Erdogan: Uništiti teroriste u Siriji

„Možemo sa sigurnošću da konstatujemo da su stvoreni svi uslovi da se Sirijci samostalno bave definisanjem sopstvene budućnosti“, istakao je ruski predsednik

Ruski predsednik Vladimir Putin je prilikom otvaranja trilateralnog samita između Rusije, Turske i Irana u Teheranu izjavio da teroristi u Idlibu pripremaju provokaciju sa upotrebom hemijskog oružja.

„Preostale grupacije ekstremista u Siriji trenutno su bazirane u zoni deeskalacije u provinciji Idlibu. Oni preduzimaju sve moguće pokušaje kako bi srušili režim primirja, a rade i na pripremi provokacija sa upotrebom hemijskog oružja“, rekao je Putin.

Istovremeno, on je kazao da je postignut veliki napredak kada je reč o normalizaciji situacije u čitavoj zemlji i to na dugoročnom nivou.

„Možemo sa sigurnošću da konstatujemo da su stvoreni svi uslovi da se Sirijci samostalno bave definisanjem sopstvene budućnosti“, istakao je ruski predsednik.

Sa druge strane, predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je da su Rusija, Turska i Iran uspeli da zaustave terorizam u Siriji i da obuzdaju njegovo širenje po regionu, čime je ostvaren osnov za održavanje konstruktivnog nacionalnog dijaloga.

On je rekao da je sada na Rusiji, Iranu i Turskoj da postignu saglasnost kako bi se uveo režim prekida vatre na celoj teritoriji Sirije, ali i dodao da je saradnja sa sirijskim vlastima bila najefikasniji način da se terorizam u toj zemlji pobedi.

Rohani je takođe naglasio i da Izrael mora istog trena da napusti teritoriju Sirije, kao i da je veoma teško od Amerikanaca očekivati bilo kakvu pozitivnu ulogu u sirijskom konfliktu.

Oglasio se i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji je kazao da će Turska i dalje biti vojno prisutna u Siriji kako bi izbegla bilo kakve rizike na sopstvenoj teritoriji.

On je ocenio da je moguće eliminisati teroriste iz Idliba koji napadaju rusku avio-bazu Hmejmim, kao i druge regione u Siriji, a sa tom tvrdnjom je saglasan i Rohani, koji je dodao i da je neophodno preduzeti dodatne korake kako bi terorizam u Siriji konačno bio pobeđen.

I Putin je rekao da sirijska vlast ima pravo da uspostavi kontrolu nad celokupnom svojom teritorijom. Istakao je i da je prilikom vođenja borbi protiv terorista u Idlibu potrebno voditi računa jer tamo ima i prilično veliki broj civila.

Erdogan je dodao i da će sledeći trilateralni samit između Rusije, Turske i Irana po pitanju Sirije biti održan u Rusiji.

 

Izvor Sputnjik, 7. septembar 2018.

PUTIN O ERDOGANOVOM PREDLOGU: NE MOŽEMO ODGOVARATI ZA TERORISTE
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je saglasan sa pozivom da svi teroristi u Siriji spuste oružje, ali je rekao da je protiv predloga svog turskog kolege da se u Idlibu uvede primirje, naglasivši da učesnici samita ne mogu da odgovaraju za teroriste i za pripadnike oružane opozicije, jer oni ne učestvuju u pregovorima.

„Ovde nema predstavnika oružane opozicije, a tim pre ni predstavnika Nusra fronta ili DAEŠ-a. Smatram da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prilično u pravu, primirje bi bilo dobra stvar, ali mi ne možemo za njih da kažemo da će prestati da pucaju ili da koriste dronove sa bombama“, rekao je Putin.

On je istakao i da je glavni zadatak trenutno da se izbace militanti iz Idliba, jer njihovo prisustvo predstavlja najveću pretnju za sirijske građane u tom regionu.

„Naš zajednički i bezuslovni prioritet je konačna likvidacija terorizma u Siriji. Nedavno je uz podršku ruske avijacije uspešno oslobođena celokupna jugozapadna teritorija zemlje“, precizirao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da se teroristima, pod izgovorom da se time štite civili, pruža podrška u povlačenju pred napadima, kao i da se nanosi šteta sirijskoj armiji.

„Kako se čini, upravo su na to i usmereni pokušaji da se inscenira da sirijske vlasti upotrebljavaju hemijsko oružje. Imamo neoborive dokaze da se teroristi pripremaju za takve operacije, za takve provokacije“, rekao je Putin.

On je dodao da je u vezi s tim informisao turskog i iranskog kolegu o radu Rusije u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Putin je izrazio nadu i da će se u doglednoj budućnosti stvoriti uslovi za masovni povratak sirijskih izbeglica, kao i da Rusija ulaže velike napore kako bi se to postiglo.

Sirijska armija u ovom trenutku nema kontrolu nad teritorijom Idliba. Tamo se nalaze borci naoružane opozicije, kao i teroristi raznih organizacija, koji periodično napadaju položaje sirijskih vladinih snaga.

Ranije je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov izjavio da, prema navodima nezavisnih izvora, teroristi organizacije Hajar Tahrir el Šam pripremaju provokaciju kako bi optužili Damask za primenu hemijskog oružja protiv civila u Idlibu.

 

Izvor Sputnjik, 7. septembar 2018.

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u