Vučićeva naredba povodom posete KiM, odluka večeras

Prekinute sve komunikacije sa kosovskom policijom, Kforom i albanskim i međunarodnim predstavnicima na AP KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji deluju na teritoriji AP Kosovo, a povodom njegove posete, saznaje Tanjug.

Predsednik Vučić će tek večeras doneti odluku o mogućem odlasku na Kosovo i Metohiju, a prema Tanjugovim saznanjima, među njegovim najbližim saradnicima vlada potpuna podeljenost po pitanju odlaska u srpsku pokrajinu.

Poseta predsednika Srbije, ranije najavljena za subotu i nedelju, iznenada je dovedena u pitanje nakon informacija da Priština namerava da ga spreči da poseti Gazivode.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da može da se dogodi da predsedniku Srbije bude zabranjen ulazak na Kosovo.

„Ne znam da li Vučić dolazi na Kosovo, dali smo mu dozvolu, ali destrukcijom stabilnosti Kosova ona se dovodi u pitanje. Drugi razlog, nema zbog čega da ide na Gazivode i ne zna se da li dolazi”, rekao je Veselji.

STEFANOVIĆ POTVRDIO: PREKINUTA KOMUNIKACIJA
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da se prekine komunikacija sa kosovskom policijom i Kforom. „Predsednik je odlučio da prekinemo komunikaciju sa KPS i Kforom”, rekao je Stefanović za televiziju Prva.

Prethodno su mediji objavili da je Vučić ;naredio vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji deluju na teritoriji Kosova, a povodom njegove posete.

Upitan šta bi savetovao predsedniku Vučiću, da li da ide na Kosovo za vikend, Stefanović je rekao da će razgovarati kada se on vrati iz Brisela i čuju šta se tamo dešavalo i da će to uticati na odluku.

„Ako predsednik odluči da ide na Kosovo i Metohiju, njega tamo niko neće hapsiti. Dobro poznajem i njega i one koji idu s njim”, rekao je Stefanović.

On je dodao da je Vučić sinoć oko 22 sata održao sastanak sa najbližim saradnicima, na kojem su bili prisustni i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić i premijerka Srbije Ana Brnabić i da je dogovoreno da ide u Brisel.

 

Izvor Tanjug/Beta/Politika, 7. septembar 2018.

DAČIĆ: VUČIĆ U BRISELU SAMO SA MOGERINI 
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je jutros da će se predsednik Aleksandar Vučić u Briselu sastati tokom pre podneva s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, a na licu mesta odlučiće o daljim sastancima.

Dačić je za RTS rekao i da je Vučić suočen sa opstrukcijom njegove posete Kosmetu i sa pretnjama, što, kako je naveo, pokazuje da se tamo ne želi mirovni sporazum.

„Vučić je inteligentan i sigurno neće dozvoliti da se odgovornost podeli i na Srbiju. Mi ćemo učestvovati u dijalogu s Mogerinijevom, isključivo zato da neko ne bi rekao da i Srbija opstruira mirovni proces”, rekao je šef srpske diplomatije.

To što je predsednik Srbije na putu za Brisel je, napominje Dačić, važna vest jer se, kaže, juče razmatrala opcija da li će uopšte ići na pregovore u Brisel.

Dačić ukazuje da ovde, međutim, postoji jedna druga poruka.

„Sve ovo što se radi u vezi sa posetom Kosovu predsednika Vučića, koji ide tamo s ciljem da se učvrsti mir i stabilnost u regionu, otvorene pretnje, sve to pokazuje da se ne želi postizanje mirovnog sporazuma. U tome učestvuju neke zemlje, inače veoma uticajne u Savetu bezbednost UN, a to nisu SAD i Rusija, kao ni Francuska ni Nemačka”, ističe ministar.

Očigledno je, ukazuje, reč o koordiniranoj aktivnosti koja ohrabruje sve koji su protiv postizanja sporazuma, ali ocenjuje da su to „prazne pretnje”.

„Važno je da ljudi u međunarodnoj zajednici vide sa kakvim ludacima imamo posla”, smatra ministar.

Kaže da se o poseti Vučića Kosmetu razgovaralo sinoć i da postoji politička i bezbednosna ravan.

„Vučić se ne boji da ide na Kosmet i da razgovara sa našim narodom. Oni smatraju da Srbija nema prava da razmišlja a kamoli poseti Gazivode”, ističe Dačić.

U Prištini, kaže, očigledno postoje neki koji ne žele da dođu do rešenja, smeta im što se ta tema pokreće s mrtve tačke, a ideja je da se miniraju mirovni razgovori.

„Mi ćemo biti za to da se nastavi dijalog, ali ne želimo da budemo odgovorni”, poručuje Dačić.

Prema njegovim rečima, takozvani pregovarački tim Kosova treba da predvodi Fatmir Ljimaj, dok „Beograd nema takvog zločinca koga bi postavio na čelo svog pregovaračkog tima”.

„Mi jesmo za dogovore, ali upozoravam sve da se ne igraju vatrom”, poručio je šef srpske diplomatije, istakavši da svi, u celom svetu koji razume potrebu za postizanjem dogovora, znaju da je Vučićeva poseta Kosovu veoma važna.

Bezbednosna situacija na Kosovo, kaže, svakako nije ideala, jer je očigledno reč o „ljudima pomračenog uma koji upućuju pretnje”.

„EU će verovatno pokušati da spusti tenzije, ali mi smeta to što oni to stalno rade u četiri oka, nema javnih izjašnjavanja niti apela, a veoma često pozivaju obe strane”, zaključio je Dačić.

 

Izvor Tanjug/Politika, 7. septembar 2018.

 

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u