Gigantski rusko-kineski gasovod u fazi finalizacije

Gasovod od 3.000 kilometara će pomoći Rusiji da postane glavni snabdevač Kine prirodnim gasom

Jedan od najdužih gasovoda na svetu „Snaga Sibira“, koji će dopremati ruski prirodni gas do Kine, gotovo je završen, budući da je izgrađeno 93 odsto gasovoda.

Prema ruskom Gaspromu, završeno je 119 operativnih gasnih bunara na gasnom polju Čajandinskoje u Jakutiji, gde se u ovom trenutku instalira ključna tehnološka oprema, prenosi Raša tudej.

Više od 2.000 km cevovoda je zavareno i položeno od Jakutije do rusko-kineske granice.

Gasovod „Snaga Sibira“, koji se takođe naziva „Istočna ruta“, jedan je od glavnih projekata između Rusije i Kine, i mogao bi da pomogne Rusiji da postane jedan od glavnih snabdevača Kine prirodnim gasom, budući da tražnja za tim energentom u toj zemlji raste.

Gasovod od 3.000 kilometara biće duži od razdaljine između Moskve i Londona, a isporuke bi trebalo da krenu krajem 2019. godine.

Za dogovor o „Istočnoj ruti“ bilo je potrebno duže od decenije, da bi u julu prošle godine ruski Gasprom i kineska kompanija Čajna nešnel petroleum potpisali ugovor o početku isporuka gasa preko te rute.

Dve kompanije su u maju 2014. godine potpisale 400 milijardi dolara vredan ugovor o izgradnji gasovoda, koji je zaključen na 30 godina i podrazumeva godišnju isporuku 38 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini.

Gasprom je prošle godine uložio 158,8 milijardi rubalja (2,3 milijarde dolara) u projekat, a ove godine planira da uloži još 218 milijardi rubalja (3,2 milijarde dolara).

 

Izvor Tanjug/B92, 09. septembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u