Burne reakcije zbog Vučićevih reči o Miloševiću, oglasila se i EU

Deo političke elite na Kosovu i u Hrvatskoj oštro odreagovao na Vučićeve reči da je Milošević bio veliki lider sa dobrim namerama

Albanski političari iz Prištine danas insistiraju na tome da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete KiM pominjao Miloševića, iz čega izvlače zaključke da je ponovo reč o politici Velike Srbije, a mediji na albanskom jeziku, uz to, ponavljaju ocenu da je Vučić ponizio Prištinu.

Predsednik kosovske skupštine i čovek koji se smatra kosovskim vladarom iz senke, Kadri Veselji je na svom Fejsbuk profilu napisao da je dobro da se Vučićeva poseta dogodila jer se, kako navodi, još jednom pokazalo da srpski lideri nastavljaju nasleđe Slobodana Miloševića“.

I njegov kolega iz vlasti, zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj tvrdi da je predsednik Vučić na Kosovo došao sa idejama Miloševića i da, kako kaže, on na taj način „igra opasne igre“. Kako navodi, Srbija se sa Vučićem na čelu vraća u svoju mračnu prošlost, a EU treba odmah da osudi takvu politiku. Hodžaj kaže i da ova poseta dovodi u sumnju ulogu EU u dijalogu, ako se kao posrednik oslanja na, kako je naveo, „podrivački faktor“.

Identičnu matricu imaju i naslovne strane gotovo svih dnevnih listova i portala, osim „Bota sot“ koja, uz podsećanje na Vučićev politički bekgraund, poručuje da je jedini način da se zaustavi ponižavanje Albanaca organizovanje protesta kojima bi se uklonili lažni heroji prištinske vlasti.

Zeri“ na naslovnici piše da je u dvodnevnoj poseti Vučić nastavio da koristi nacionalističku retoriku porukom da će Srbija da brani Srbe na Kosovu, kao i da su Srbi ginuli za Knin, Sarajevo i Prištinu.

Koha ditore“ upozorava da je Vučić tokom dva dana potkopao državu Kosovo i proslavio svog bivšeg „šefa“ Slobodana Miloševića, kojeg je nazvao velikim državnikom sa dobrim namerama, kao i da je poručio da Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost.

Epoka e re“ podseća na barikade Albanaca iz Dreničkog okruga koji su onemogućili posetu Vučića selu Banje.

 

Izvor Tanjug/Blic, 10. septembar 2018.

U HRVATSKOJ GOVORE I O POVLAČENjU AMBASADORA
Vučićeve izjave s Kosova, o tome da u Kninu nikada nije bilo šahovnice te da je Slobodan Milošević bio dobar lider, izazvale su žestoke reakcije u Hrvatskoj.

“Jasno je Vučić, pričom o šahovnici, rekao da Knin nikada nije bio hrvatski. Odmah bih povukla veleposlanika iz Beograda“, komentirala je takve izjave bivša premijerka Jadranka Kosor na Tviteru.

‘Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici bio je prilično morbidan. Omča, lomača, nebo s kojeg se nitko ne vraća, ambis, ivica, glave krvave, ruke polomljenje, strijeljanje, nestajanje, grobovi… „Ubio nas je 20. vek!“, i takve stvari… Zabrinjavajuće teške riječi’, napisao je na Tviteru politikolog Dejan Jović.

„Nastavio je retoriku iz 90-ih. On se neće promijeniti, mi ga znamo, možda može fascinirati nekoga iz Brisela, Berlina ili Pariza. U govoru je jasno pokazao da narode u svojem okruženju promatra kao one koji bi trebali biti potčinjeni Srbiji. S njim će se jako teško postizati bilo kakvi dogovori“, rekao je politilog Marinko Ogorec za HRT.

Na pitanje priprema li Vučić srpsku javnost na činjenicu da će možda izgubiti bitku za Kosovo, politolog Vlatko Cvrtila je rekao da on to radi, i to postupno. Ocijenio je da Vučić inače bolje funkcionira u javnom prostoru nego što je to danas pokazao.

„Vučić govori o rješenju koje neće nikoga zadovoljiti, ali da bi se onda Srbija trebala okrenuti nekim drugim stvarima. Najavio je teške pregovore, a svaki pomak predstavlja kao svoj uspjeh“, rekao je Cvrtila. Ogorec kaže da je Vučiću potrebno izvanredno stanje, nered i haos, poput onoga koji se (dogodio; prim. NS) kada je spriječen u odlasku u mjesto Banje, on tada najbolje funkcionira, kaže Ogorec za HRT.

Podsjetimo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u nedjelju da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna, da je Slobodan Milošević bio „veliki lider, ali mu želje nisu bile realne“, zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći.

On je, ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao kako se “danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo“ i poručio da “Srbija više nema glava“ koje će slati u ratove, a sunarodnjake pozvao na mir i prisebnost jer su potrebni Srbiji koja namjerava postati još razvijenija i ekonomski stabilnija.

 

Izvor N1, 10. septembar 2018.

EU: NEMA PROSTORA ZA POHVALU
Evropska unija je regovala na govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu, gde je on Slobodana Miloševića nazvao “velikim liderom sa najboljim namerama”.

Maja Kocijančič, portparolka EU nadležna za Zapadni Balkan je ocenila da se “ne sme ostaviti nikakav prostor za dvosmislenost ili pohvalu” za one koji su podržali Miloševićevu politiku i njegove akcije. “Odluke domaćih i međunarodnih sudova u ovom pogledu su vrlo jasne”, istakla je ona.

Brisleska portparolka je istakla da svi na Zapadnom Balkanu imaju evropsku perspektivu i stoga će morati da se pridržavaju principa EU, a što podrazumeva pomirenje i dobrosusedske odnose.

“Pomirenje, normalizacija i dobrosusedski odnosi će biti mogući samo ako se prevladaju i odbace politike prošlosti, koje su, kao što znate vrlo dobro, dovele do decenije bede i patnje u regionu Zapadnog Balkana, kao i tamošnjih ljudi”, poručila je Kocijančič.

Kocijančič je s tim u vezi citirala reči predsednika Evropske komisije, Žan-Kloda Junkera koji je nedavno ocenio da “nacionalizam nikad nije rešavao već je stvarao probleme”.

 

Izvor RSE, 10. septembar 2018.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u