Šef Kfora: Da smo intervenisali možda bi sve bilo drugačije

„Da smo intervenisali možda bi situacija bila drugačija i sa drugačijim ishodom“, kaže on i dodaje još jednom da je mirno rešenje bila mudra odluka

Komandant Kfora Salvatore Kuoči je rekao da je Kfor bio spreman da interveniše tokom posete Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji.

On je za Prvu televiziju istakao da su kosovske institucije donele odluku da se izbegne poseta Vučića selu Banje.

On je, u uključenju putem Skajpa u Jutarnji program TV Prve, objasnio da je na Kosovu, u lancu komandovanja, Kfor na trećem mestu.

„Prvi je policija, drugi Euleks, pa zatim mi. Raspodelili su nas da se bavimo bezbednošću predsednika Srbije i mi smo to i radili. Bili smo spremni da intervenišemo u svim područjima u kojima je bio predsednik kako bi imao bezbedno okruženje. To smo i radili jer je sve bilo uredu, osim u selu Banje“, kazao je Kuoči.

„To selo se nalazi na jednom području koje ima svoju istoriju i osteljivo je. Tamo je bila policija, a i mi smo bili na terenu, što su potvrdili neki komentatori, spremni da intervenišemo. Ali mislim da je bila mudra odluka vašeg predsednika da se situacija održi mirnom, da se stavi pod kontrolu“, ističe Kuoči.

„Da smo intervenisali možda bi situacija bila drugačija i sa drugačijim ishodom“, kaže on i dodaje još jednom da je mirno rešenje bila mudra odluka zbog koje je sveukupnan utisak o poseti Vučića Kosovu da je sve proteklo u redu. „To je bio osnovni razlog zašto nismo reagovali“, podvlači Kuoči.

„U svakom slučaju, hajde da kažemo da smo bili u stanju da interevenišemo, ali trebalo je neko to da zatraži zvanično“, dodaje komandant Kfora.

On smatra da nisu tačni komentari da Kfor nije učinio ništa kako bi se ukolnile barikade u selu Banje, kao i one da je Kfor bio nemi posmatrač i umesto toga kaže da je kosovska policija ta koja se bavila demonstrantima i nemirima. „Kako bi se postigao dogovor s demonstrantima za to je potrebno vreme. To je bio razlog jer je izbegnuta čvršća reakcija da siruacija ostane mirna i da se poseta nastavi po programu“, ističe Kuoči.

Najvažnije je, dodaje komandant Kfora, da niko nije bio u opasnosti. „Čak i ako su bile te demonstracije moglo je da bude sve drugačije i da bude drugačiji ishod posete vašeg predsednika. Jednostavno, mi to imamo u vidu“, kazao je Kuoči.

Isto bi se postupilo, kaže dalje, i da je u poseti Kosovu bio bilo koji drugi predsednik. „Ko god da je bio postupili bi isto. Pre svega je obezbediti sigurnost onoga ko dolazi u posetu. Glavno pitanje je bezbednost predsednika, a ako za to ne postoji mogućnost treba izbeći tu posetu i zato mislim da je bilo mudro da se izbegne ta poseta, da bi se izbegla neka drugačija situacija kada bi sve imalo drugačiji ishod“, ocenjuje on.

On je još jednom ponovio da je Kfor bio u spreman da reaguje jer je bio kod barikada u selu Banje i da je mogao da reaguje, ali je u stvarnosti procena bila takva da je bolje da se stavi situacija pod kontrolu, bez provokacija, da se izbegnu sukobi i neredi.

Rekao je još i da je kosovska policija štitila predsednika Srbije i reagovala na provokacije, kao da se trudila da sačuva Vučićevu bezbednost i da je na kraju bila odluka da se barikade ne uklanjaju silom.

„Bili smo spremni da intervenišemo ali doneta je odluka, od strane kosovskih institucija da se izbegne taj deo posete i glavno je da, ako pogledamo sveukupno, da je sve proteklo OK“, rekao je, između ostalog, komandant Kfora.

 

Izvor Beta/Prva/B92, 10. septembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u