Nemačka štampa o Vučićevom govoru: Izduvao je svoj probni balon

„Sve u svemu, govor je bio deljenje tableta za smirenje u svim pravcima. Finalna faza pregovora o Kosovu ostaje neprozirna partija pokera“

Posle najave brzog rešenja Vučić je na Kosovu promenio ploču, komentariše štampa na nemačkom. Malo pomirljivih reči, malo stare retorike i pohvala Miloševiću – Vučić je ostao nacionalista koji ima za svakog po nešto.

„Besne tirade i zapaljene barikade dovoljan su dokaz da je kosovski konflikt još daleko od rešenja. Srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću pripadaju sumnjive zasluge što je tu tužnu istinu proteklog vikenda otkrio svetu“, komentariše ugledni Zidojče cajtung.

„Vučić je kao lukavi strateg pobudio velika očekivanja prethodnih sedmica. Javno se debatovalo o planovima za razmenu teritorija između Srba i kosovskih Albanaca. Ali onda je Vučić sam ispustio vazduh iz probnog balona koji je pustio nad Kosovom. U iščekivanom govoru u nedelju odaslao je novu poruku, onu da se sa kompromisom ne može računati ni na duži rok“, piše dalje list iz Minhena.

„Vučić je diplomatskim slalomom pre svega naveo protagoniste Evropske unije da se ponašaju kao ovce po pitanju pomeranja granica. Dok je Nemačka zajedno sa još nekima sa pravom to odbijala kao opasan presedan, predstavnici briselske Komisije bili su zaraženi idejom. Kada se ta dva tabora svađaju, Vučić ne mora da se plaši pritisaka. To je uspeh za njega, ali udarac naporima EU da posreduje“, zaključuje se u komentaru.

Regionalni list Zidvest prese (Ulm) navodi da je „nakratko izgledalo da se pomera utvrđeni front između Srbije i Kosova“ kada su dvojica predsednika iznela ideje o razmeni teritorija. „Predlog ima svoje mane i ne odbijaju ga samo okoreli nacionalisti u Beogradu i Prištini. I Berlin je bio skeptičan jer bi razmena teritorija po etničkim linijama na multietničkom tkanju Balkana prizvala domino-efekat koji bi razbio države poput Bosne i Hercegovine i Makedonije“, piše list.

No razvoj prethodnih dana, od odbijanja susreta u Briselu, pokazuje „da je sve teatar“. „Zapadni Balkan ostaje polje napetosti, sa malo nade u napredak. Brisel jeste cilj ovog regiona, ali međusobno tamo ima malo poverenja i mnogo političke inscenacije umesto prave politike“, zaključuje se u komentaru.

Bečki list Standard piše da je Vučićev govor u Mitrovici, sa sve pohvalama Miloševiću, bio „veoma udaljen od kritičkog pogleda na sopstvenu istoriju“. „Vučić je prizvao i stari narativ o zaveri inostranstva protiv ‘Srba’. (…) Vučić i dalje razmišlja nacionalistički. I danas govori o ‘Srbima’ i ‘Albancima’. Reč ‘građanin’ praktično ne uzima u usta. Očito sebe ne vidi kao predsednika svih – iako je Srbija multikulturna država sa mnogim manjinama.“

„Istovremeno mu se mora priznati da se u nedelju založio za izgradnju poverenja i prijateljstvo Srba i Albanaca. To je sve zvučalo kao da je za  ‘malkice mira’ – ali bolje išta nego ništa“, piše list i zaključuje:

„Poslednji dani i sedmice pokazali su da je dijalog pod posredstvom EU zglajznuo sa koloseka visokoj predstavnici Federiki Mogerini jer je ona izgubila kompas. Dozvolila je da kruže nedozrele ideje koje su unosile nespokoj kod mnogih građana Balkana. Ako postoji želja da dijalog ponovo bude uspešan onda se mora postaviti novi moderator pregovora“, piše austrijski Standard.

„Sve je bilo u igri – ponuda za priznanje Kosova ili uvod u novi konflikt. Nije ispalo nijedno ni drugo“, komentariše Georg Hesler Sansano, dopisnik Švajcarske radio-televizije koji je bio u Mitrovici. „Aleksandar Vučić je ponovio srpski narativ o Kosovu i nazvao Slobodana Miloševića, ključnu ratnu figuru devedesetih, velikim srpskim liderom. Sve u svemu, govor je bio deljenje tableta za smirenje u svim pravcima. Finalna faza pregovora o Kosovu ostaje neprozirna partija pokera.“

 

Autor Nemanja Rujević

 

 

Izvor Dojče vele, 10. septembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u