Albanci s juga Srbije sa Tačijem u Prištini

Tači: Ja bih, uz najbolje želje, voleo da posetim Preševo, Medveđu i Bujanovac. Ali postoje prepreke zbog zatvorskih kazni

Delegacija političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije razgovarala je sa Hašimom Tačijem u Prištini, potvrdio je za Tanjug savetnik kosovskog predsednika Ardijan Arifaj.

U Prištini su se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem sastali predstavnici Albanaca iz Bujanovca i Preševa Šaip Kamberi i Šćiprim Arifi, kao i predsednik Skupštine opštine Preševo Sami Salihu, zajedno sa liderom DPA Ragmijem Mustafom.

Agenecija Preševa jone je uoči sastanka navela da će tema razgovora biti mogućnost da se predstavnici albanske manjine s juga Srbije pridruže dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Mediji su juče preneli da će Hašim Tači zajedno sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku komesarom Johanesom Hanom u sredu posetiti tri opštine na jugu Srbije u kojima žive Albanci. Umesto toga usledio je ovaj sastanak.

„Ta Tačijeva poseta nije najavljena, makar ne meni. Han je bio pre neki dan i nemamo informacija o tome“, rekao je Dačić juče za RTS.

Zvaničnici iz Brisela juče su u izjavi za Tanjug demantovali da će evropski komesar Han u sredu biti u Preševu, navodeći da će Han tog dana boraviti u Strazburu.

 

Izvor Tanjug/RTS, 10. septembar 2018.

TAČI: JA BIH DA DOĐEM U SRBIJU, ALI…
Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da bi voleo da poseti Preševsku dolinu, ali da za to postoje prepreke zbog presude srpskih vlasti.

„Ja bih, uz najbolje želje, voleo da posetim Preševo, Medveđu i Bujanovac. Ali postoje prepreke zbog zatvorskih kazni koje su u odsustvu izrečene meni i mojim saborcima, uključujući i komandanta Adema Jašarija. Nažalost, Srbija ne može da se oslobodi prošlosti, ali ističem – imam najveću želju da ih posetim“, rekao je Tači u intervjuu agenciji Beta.

On je dodao i da ako nema uslova da ih poseti, on će maksimalno raditi za njih bilo gde da se nalazi.

Tači je ocenio da su se institucije Kosova odgovorno ponašale prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu.

„Svaka poruka i deo govora koji se odnosi na razumevanje, mir, dijalog, o sporazumu i pomirenju je dobrodošla i pozdravljam je. Isto toliko bilo je nepotrebno, a mogu reći i pogrešno, pominjanje i glorifikacija Slobodana Miloševića kada se on povezuje sa izvršenjem genocida od Slovenije do Kosova i on je čovek koji u svetskim razmerama poznat kao ratni zločinac. Mislim da to stvara negativna i neprijateljska osećanja u trenutku kada govorimo o pomirenju, razumevanju i istorijskom sporazumu“, rekao je on.

Kosovski predsednik je dodao da podržava odluku Vlade Kosova od nedelje da se Vučiću, zarad bezbednosti građana i njega samog, zabrani poseta selu Banja u opštini Srbica.

„Cenim da je odluka Vlade Kosova bila u saglasnosti sa interesima bezbednosti i mira. Od svake posete značajnija je sigurnost građana ali istovremeno i predsednika Srbije. Ja želim da se zahvalim svim mehanizmima bezbednosti Republike Kosovo što su obezbedili bezbednost predsednika Vučića“, rekao je on.

Tači je dodao da ne podržava barikade, ali da ni u kom slučaju ne dozvoljava da se dovede u opasnost samo jedan građanin ili predsednik neke države koji dolazi na Kosovo.

 

Izvor Beta/B92, 10. septembar 2018.

 

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u