Bolton zapretio Međunarodnom krivičnom tribunalu

„SAD će upotrebiti svako neophodno sredstvo da zaštiti naše i građane naših saveznika od nepravednih optužbi tog nelegitimnog suda“

SAD će preduzeti mere prema Međunarodnom krivičnom tribunalu ukoliko pokuša da krivično goni američke državljane zbog dela počinjenih u Avganistanu, izjavio je Džon Bolton, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

„SAD će upotrebiti svako neophodno sredstvo da zaštiti naše i građane naših saveznika od nepravednih optužbi tog nelegitimnog suda“, rekao je Džon Bolton u govoru na skupu konzervativne organizacije „Društvo federalista“.

Tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala Fatu Bensuda je ranije zatražio pokretanje istrage o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u Avganistanu, gde su američke trupe već 17 godina angažovane u ratu.

Kako navodi Američki nacionalni radio, Boltonov govor potvrđuje protivljenje administracije Donalda Trampa Međunarodnom krivičnom tribunalu.

Bolton je ocenio da Međunarodni krivični tribunal predstavlja pretnju po američki suverenitet i nacionalnu bezbednost, uz tvrdnju da taj sud ima veoma malu odgovornost i da je njegova definicija zločina „široka i zavisna od širokih interpretacija“.

Nazivajući predloženo pokretanje istrage o ratnim zločinim u Avganistanu „potpuno neosnovanim“, Bolton je rekao da će Trampova administracija zabraniti sudijama i tužiocima Međunarodnog krivičnog tribunala ulazak u SAD ukoliko krenu sa bilo kakvim krivičnim gonjenjem Amerikanaca.

Bolton je, takođe, rekao da će administracija u Vašingtonu sankcionisati fondove zvaničnika Međunarodnog krivičnog tribunala, kao i da će zvaničnicima tog suda biti suđeno pred američkim krivičnim sudovima.

Prema njegovim rečima, SAD bi mogle preuzeti akcije protiv onih zemalja i kompanija koje sarađuju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u istrazi o ratnim zločinima u Avganistanu.

Međunarodni krivični tribunal je osnovan 2002. godine, ali SAD nisu ratifikovale Rimski statut, kojim je taj sud sa sedištem u Hagu uspostavljen 2002. godine.

 

Izvor Tanjug/RTS, 11. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u