Gujon: Zabranili su mi da se bavim humanitarnim radom

„Ovo je zabrana humanitarnog rada, ako ne mogu da uđem na KiM, ne mogu ni da pomognem Srbima”

Na administrativnom prelazu Merdare juče je francusko-srpskom humanitarcu Arnou Gujonu zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju – i to na neodređeno vreme. Prethodno su ga tri sata saslušavali pripadnici kosovske policije i bezbednosnih službi, a upućene su mu i pretnje da će njegovo ime biti uprljano na sve moguće načine. Ovo je zabrana humanitarnog rada, ako ne mogu da uđem na KiM, ne mogu ni da pomognem Srbima, kaže Gujon za RTS i dodaje da mu nije svejedno zbog pretnji iz obaveštajne službe.

Arno Gujon je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je dobio moralnu podršku mnogih nakon što mu je na neodređeno vreme zabranjen ulazak na Kosovo, ali da je posle svega što se desilo zbunjen.

Pretresanje i saslušavanje na administrativnom punktu Merdare trajalo je tri sata i tada mu je bez obrazloženja određena zabrana.

„Rekli su mi da će doći specijalna ekipa iz Prištine i mislio sam da ću verovatno i ja morati da idem u Prištinu, da će da me uhapse“, rekao je Gujon.

Međutim, kako kaže, to je bila ekipa kosovske obaveštajne službe koja mu je poručila da će njegovo ime i porodica biti uprljani na sve moguće načine.

„Kada vam neko iz obaveštajne službe to kaže, nije svejedno… Može da preplaši čoveka, ne znam dokle oni mogu da idu. Sad sam zbunjen“, rekao je Gujon.

Navodi da ih nije interesovalo samo ono što Gujon radi na Kosmetu, već i kakvu sliku o Kosovu šalje u Francusku.

„Ispitivali su me o člancima u francuskom listu Figaro o nehumanim uslovima u kojima žive Srbi, Goranci, Romi na Kosovu i Metohiji, i o dokumentarcu na francuskoj televiziji o kršenju ljudskih prava i o teškom životu, i o tome šta mi radimo kako bismo pomogli napaćenom narodu“, objasnio je Gujon.

Dodao je da je moralnu podršku dobio od mnogih ljudi, među kojima i od predsednice Vlade Srbije, direktora Kancelarije za KiM, igumana manastira Visoki dečani, vladike Teodosija…

„SRBI RAČUNAJU NA NAŠU POMOĆ“
Naglašava da nije prijatan osećaj kada mu neko posle 14 godina humanitarnog rada zabrani ulazak na Kosmet.

„Ovo nije zabrana Arnoa Gujona, već humanitarnog rada, zabrana dovodi u pitanje humanitarni rad kojim se bavimo 14 godina“, rekao je Gujon.

Ističe da Srbi računaju na tu pomoć i podršku.

„Humanitarna pomoć na Kosovu i Metohiji je preko potrebna. Vidimo da se oni ne zadovoljavaju time da hapse i privode Srbe na KiM, nego su počeli da privode one koji pomažu Srbima i koji žive u lošim uslovima i koji o tome govore na zapadu“, kaže Gujon.

Poručuje da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da ta zabrana bude ukinuta, te da ima osam dana za žalbu.

„Svakako da ću da se žalim, da koristim sve legalne procese koje imam na raspolaganju i da kucam na sva vrata međunarodnih organizacija, misija, kako na KiM, tako i u Beogradu. Počeli smo da objavljujemo i u Francuskoj šta se dogodilo. Ne mogu da se pomirim sa tim da više neću moći da upalim sveću u Visokim dečanima, gde sam se krstio, da neću više moći da poljubim ikonu Presvete Bogorodice u manastiru Gračanica, gde sam zaprosio svoju ženu, da neću moći da vidim svoje prijatelje, kumove koji žive u Gračanici, Štrpcu, Novom Brdu, Ranilugu, i ostalim selima koja posećujem već 14 godina“, rekao je Gujon.

Nada se da će međunarodne misije i organizacije uspeti da ukinu ovu zabranu.

„To je kao da su zabranili jednom lekaru da uđe u bolnicu. Ako ne mogu da uđem na KiM, to znači da ne mogu više da pomognem… Nadam se, imam veru i snagu, volju, iako sam sada potresen i tužan, neću odustati i nastaviću ovu borbu jer to je borba za istinu i pravdu za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji“, rekao je Gujon.

 

Izvor RTS, 11. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u