Skot: Ne oročavati sporazum o KiM, potrebna saglasnost Rusije

Ambasador je rekao da postoji nesaglasje SAD i Rusije oko brojnih pitanja, ali da su dve zemlje spremne da sarađuju kada im se interesi poklapaju

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat izjavio je, komentarišući navode senatora Rona Džonsona, da SAD ostavljaju i prostora i vremena stranama u konfliktu da pronađu rešenje.

Džonson je u Beogradu rekao da SAD ne žele da nameću rešenje kosovskog pitanja, već da žele da podrže predsednika Aleksandra Vučića i da mu daju prostora da dođe do fleksibilnog rešenja sa Prištinom.

Takođe je rekao da je Nemačka podvukla crvenu liniju u odnosu na to koliko će daleko ići u rešavanju pitanja odnosa Srbije i Kosova, dok SAD nisu.

Na pitanje da li izjava senatora da SAD nisu podvukle crtu kada je reč o promeni granica znači da bi Amerika podržala takvo rešenje, Skat ne odgovara ni sa da, ni sa ne.

„Ja mislim da je sad najvažnije, ne da kažem da ili ne, nego da Srbija i Kosovo postignu dogovor. Mi ćemo na dogovor gledati pozitivno ako je to dogovor između strana u konfliktu. Naš ocena će, kakav god bio dogovor, zavisiti od toga hoće li to izgraditi stabilnost u regionu. I u Srbiji i na Kosovu“, rekao je Skat.

Prema njegovom mišljenju, u pregovorima nije uvek pametno određivati rokove.

„Jer, ako ne stigne dogovor zbog nekog malog problema, šta onda? Mislim da treba da rešimo ovaj problem nekada, zašto ne sada“, poručio je Skat nakon akcije davanja krvi povodom obeležavanja sedamnaeste godišnjice od napada na Njujork i Vasington 2001. godine.

 

Izvor N1, 11. septembar 2018.

SKOT: POTREBNA SAGLASNOST SAD, NEMAČKE I RUSIJE
Dogovor o KiM još uvek je moguć, smatra ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, i ističe da bi za njegovu implementaciju bila važna podrška SAD, Nemačke i Rusije

“Mislim da je dogovor o KiM još uvek moguć i nadam se da će lideri u regionu ići dalje jer imamo priliku da izgradimo region baziran na miru, stabilnosti i prosperitetu“, rekao je Skot novinarima u prostorijama Crvenog krsta, gde je učestvovao u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

On je naveo da Beograd i Priština treba da dođu do dogovora o KiM i da bi jedino takav dogovor bio trajan.

Skot je precizirao da bi podrška SAD, Rusije i Nemačke bila važna za implementaciju takvog dogovora, ali da je glavni posao u regionu, odnosno između Beograda i Prištine.

Na pitanje da li bi SAD sarađivale sa Rusijom ukoliko se dođe do rešenja, budući da je američki senator Ron Džonson, koji je u nedelju i ponedeljak boravio u Beogradu, izjavio da je Rusija i dalje destabilizujući faktor na Balkanu, ambasador je rekao da postoji nesaglasje SAD i Rusije oko brojnih pitanja, ali da su dve zemlje spremne da sarađuju kada im se interesi poklapaju.

“Kada je reč o stabilnosti u ovom reggionu, mislim da se naši interesi poklapaju“, rekao je Skot.

Novinare je zanimalo i tumačenje jučerašnje poruke senatora Džonsona o tome da SAD neće nametati rešenja za KiM, ali da će dati prostora predsedniku Vučiću da “pronađe fleksibilno rešenje“, o čemu ambasador kaže:

“Mislim da je njegova poruka u Beogradu, ali i kada je bio na Kosovu, da lideri iz Beograda i Prištine treba da budu hrabri, kreativni, fleksibilni i da će njihov dogovor, ukoliko ga postignu, verovatno podržati i svi drugi“, kazao je Skot.

Na konstataciju novinara da je izjava Džonsona ostala otvorena, budući da je Priština ta koja koči razgovore sa Beogradom i ne ispunjava obaveze koje je preuzela iz Briselskog sporazuma, Skot je naglasio da ne želi da ulazi u detalje pregovora o KiM koje vodi EU i dodao da je senator poručio da “svaka strana treba da ima mesto i prostor kako bi se došlo do dogovora“.

Na pitanje da li bi SAD podržale dogovor o promeni granica s obzirom na to da je Džonson rekao da SAD nije „podvukla crtu“ kada je reč o toj temi, Skot je istakao da je najvažnije da Beograd i Priština postignu dogovor, kao i da će SAD oceniti da li će takav dogovor izgraditi stabilnost u regionu.

“To je otvoren proces, mislim da je ovo dobro vreme i da ovaj problem treba jednom rešiti, a zašto ne sada?“, zaključio je Skot.

 

Izvor B92, 11. septembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u