Evropski parlament glasao za postupak protiv Orbana

Mali su izgledi da članice EU u ovoj stvari budu jednoglasne

Evropski parlament je sa 448 glasova za i 197 protiv odlučio da podrži postupak protiv mađarske Vlade zbog povrede evropskih vrednosti. Krajnja konsekvenca bi moglo da bude oduzimanje prava glasa Mađarskoj.

Evropski parlament je odluku doneo neophodnom dvotrećinskom većinom – 448 glasova za, 197 protiv, 48 uzdržanih – i time pozvao Evropski savet da pokrene postupak protiv Mađarske na osnovu Člana 7. U krajnjem slučaju to može voditi uskraćivanju prava glasa Mađarskoj na ministarskim sastancima. Takva kazna još nikada u istoriji EU nije primenjena, mada se sličan postupak već vodi protiv Poljske.

Osnova odluke je izveštaj evroparlamentarke Zelenih Judit Sargentini iz Holandije. Ona je vladi u Budimpešti prebacila gaženje prava manjina, neistomišljenika i novinara, nezavisnosti pravosuđa i slobode veroispovesti. „Ukoliko se ovako nešto kod nas toleriše, onda gubimo legitimitet u stavu o ljudskim pravima i vrednostima demokratije“, rekla je Sargentini za DV pre glasanja.

„POVREDA ČASTI MAĐARSKOG NARODA“
Nemački poslanik iz redova Zelenih Sven Gigold je napisao da je ishod glasanja „veliki uspeh u odbrani evropskih vrednosti“. „Evropa je pokazala zube!“, naveo je on na Tviteru. Poslanik nemačkih Demohrišćana Andreas Švab pak piše da „imamo veliko poštovanje za Mađarsku kao zemlju i za mađarski narod. Postupak po Članu 7 zato nije osuda unapred već mogućnost da se pronađe rešenje.“

Vlada u Budimpešti govori o „očajničkom pokušaju političkih promigrantskih grupa da naprave proces protiv Mađarske“ i, kako je Orban naveo, „povredi časti mađarskog naroda“.

U utorak je, uz prisustvo Orbana u parlamentu, poslanik britanskih independista Najdžel Faraž rekao: „Hoće da vam oduzmu pravo glasa, hoće da vam oduzmu evropske fondove, i sve to jer ste imali petlju da se usprotivite Džordžu Sorošu.“ Faraž je pozvao Orbana da se pridruži „Bregzit-klubu“.

Član 7 Evropskog ugovora kaže da sada Evropski savet gde su predstavljene države članice kvalifikovanom većinom od četiri petine članica može utvrditi „jasnu opasnost teških povreda“ evropskih vrednosti od strane jedne države članice. Ukoliko ta država pak ne ispuni preporuke, Evropski savet bi jednoglasno morao da konstatuje da povreda prava postoji kako bi se prešlo na sankcije.

Mali su izgledi da članice EU u ovoj stvari budu jednoglasne.

PRETUMBACIJE U POSLANIČKOM KLUBU?
Stvar bi mogla da dovede do pretumbacija u Evropskom parlamentu gde je podeljen bio poslanički klub Evropske narodne partije kojem pripada i Orbanova stranka Fides. Tako je poslanik nemačkih Demohrišćana Elmar Brok izjavio da je prijateljevao sa Orbanom trideset godina, ali da je to prijateljstvo poljuljano u utorak.

I šef te poslaničke grupe Manfred Veber (bavarska CSU) glasao je za pokretanje postupka što je ujedno korak protiv njegove stranke čiji je Orban rado viđeni gost u Minhenu. Veber je nedavno tražio podršku kancelarke Angele Merkel da na evropskim izborima na proleće bude kandidat narodnjaka za novog šefa Evropske komisije.

Ukoliko dođe do raskida između Fidesa i ostalih narodnih partija, to bi pred izbore dodatno smanjilo šanse tradicionalnih konzervativaca da opet postanu najjača snaga u EU i postave rukovodstvo Evropske komisije. Na tim izborima se očekuje jačanje desničarskih snaga.

Tako je austrijski vicekandelar Hajnc-Kristijan Štrahe iz Slobodarske partije na Tviteru nazvao glasanje u EP „potpuno nerazumnim“. „Drage volje pozivam premijera Mađarske Viktora Orbana i njegov Fides u budući zajednički poslanički klub.“

 

Izvor Dojče vele, 12. septembar 2019.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u