Vučić: Nastavljamo pregovore sa PR, sporazuma verovatno neće biti

„Samo neka nas ostave na miru“, rekao je odgovarajući na pitanje da li će Srbija odustati od nabavke ruskog oružja usled američkog pritiska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da mnogi u regionu ne žele stabilnost i mir nego nastavak permanentnog političkog sukoba Srba i Albanaca.

„Želeli bi da se Srbi i Albanci nikada ne dogovore i da svi napreduju, a Srbi i Albanci ne. Nekima nije pravo što Srbija, koja je zaostajala, ima najbrže rastuću ekonomiju, što smanjuje dug i nezaposlenost i privlači investicije. Zato im je potrebna Srbija koja bi da ratuje. I zato smišljaju da sam rekao nešto što je svakome jasno da nije bio smisao“, rekao je Vučić nakon posete bolnici u Zemunu.

Na pitanje kako reaguje na kritike iz pojedinih zemalja u regionu na njegovo pominjanje bivšeg predsednika Slobodana Miloševića u Kosovskoj Mitrovici, Vučić je rekao da je u suštinskom smislu jasno postavio liniju diskontinuiteta sa Miloševićevom politikom.

„Ali tu nema lične mržnje i prezira niti odvratnog odnosa prema porodici, niti radovanja što je stradao. Da, imao je retku harizmu, mogao je da skupi najviše ljudi i glasova, ali rezultati za Srbiju i narod su bili loši. Mnogi to nisu hteli da čuju jer im ne odgovara Srbija mira“, rekao je on.

Govoreći o izborima u Bosni i Hercegovini, Vučić je rekao da prati kampanju i da vidi da su on i Republika Srpska tema svakog dana, ali da ne želi da komentariše ništa dok se izbori ne završe.

„Republika Srpska će morati da opstane jer je to volja srpskog naroda i predviđeno je Dejtonskim sporazumom. A Srbija je jedan od garanta sprovođenja tog sporazuma. Nisam se mešao u izbore u RS i nisam čuo da je (srpski član Predsedništva BiH Mladen) Ivanić bilo šta ranije govorio onima koji su se u izbore mešali. Voleo bih da je takvu vrstu pridika držao drugima koji su se otvoreno mešali. Ali, šta ćete… Ja sam naučen da mi pridike drže svi“, rekao je on.

Vučić je dodao da ne želi da komentariše ni okupljanje opozicije oko Saveza za Srbiju, ali da mu se čini da „nema nikakve razlike između ljotićevskih fašista i drugih“ i da oni mogu da se ujedine jedino u mržnji protiv njega.

„Naterali su onog ljotićevskog fašistu da ne sme da kaže: ‘Pomoz’ Bog i sada taj veliki junak to više ne sme da kaže… A kada ih pitate šta je rešenje za Kosovo – nema ništa! Za privatizaciju RTB – ništa! Pa, ljudi, četiri puta ste pokušali (da to rešite) a niko sa vama nije hteo! Ništa niste znali i prebijene pare niste imali. Zato što ste trpali u džepove i otimali od naroda ove zemlje. A sada para ima i biće sve više i više. I lekarima i medicinskom osoblju veće plate za mesec i po, i svima u javnom sektoru, biće veća i minimalna zarada…“, rekao je on.

Predsednik je izjavio da će Beograd nastaviti razgovore sa Prištinom, ali i da verovatno neće uspeti da postignu sporazum.

„Važno je da čak i ako ne postignemo sporazum, što je verovatno, da će neko posle nas morati da ga postigne, jer bez dugoročne izgradnje mira nećemo biti u situaciji da nastavimo sa ovako uspešnim ekonomskim rezultatima“, rekao je Vučić.

On je kazao da mora da se brine o deci, a ne „kako da se dodvorimo onima koji vole laka rešenja od kojih nas uglavnom boli gava“.

„To je kao kada rak lečite aspirinom“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da on od izbora nikada ne beži. Upitan o tome da li će biti vanrednih izbora, on je kazao da su izbori nešto legitmino i da on njih ne beži, te da je moguće da se održavaju čak i kada aktuelna vlast ima dobre rezultate, odnosno kada se postiže privredni rast i suficit u džavnom budžetu.

On je potom kritikovao ujedinjavanje opozicije. Vučić je kazao da u ujednjivanju opozicije nema nikakve ideologije i politike, a da oni međusobno nemaju poverenja jedni u druge i da samo žele da preuzmu vlast.

„Oni slave babu koja je ubila čoveka, hoćete da vam iznesem dosije i da vam kažem koga je sve ta baba pokušala da ubije u životu. Oni pravdaju ubistvo. Jeste se pitali kako je porodici ubijenog? I zato prihvatam na sebe sve, svi ti patološki slučajevi i bolesnici neka se iživljavaju na meni svakoga dana i oni i njihovi mediji i sve drugi, i Srbija mora da pobedi takve i mora da bude normalna zemlja“, kazao je Vučić.

On je naveo i da su predstavnici sadašnje opozicije, dok su bili na vlasti, stavili pečat na nezavisnost Kosova i dodao da on, otkako je na vlasti, nikada nije za nekoga rekao da su izdajnici i plaćenici.

PRIJATELjSTVO SRBIJE I MAĐARSKE TEŠKO JE URUŠITI
Predsednik je poručio da je prijateljstvo Srbije i Mađarske, Srba i Mađara, veoma teško urušiti.

„Odnos Srbije i Mađarske je dobar. Skidam kapu Ištvanu Pastoru što je mnogo učinio na približavanju srpskog i mađarskog naroda. Skidam kapu i Orbanu na tome, a i ja sam tome pomalo doprineo“, rekao je on.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska KBC Zemun, podsetio da Mađari u svakom trenutku i na svakom mestu glasaju za nas, podržavaju evropski put Srbije.

„Podsticaću i dalje unapređenje i razvoj naboljih odnos Srba i Mađara, i između Srbije i Mađarske“, naglasio je on.

NEKA NAS PUSTITE NA MIRU, NE NABAVLjAMO NOVO ORUŽJE
Vučić je izjavio i da nikakvo novo oružje ne nabavljamo od Ruske Federacije, već samo ono što smo ranije dogovarali. Istovremeno je rekao da ne može više da ulazi u to šta je koja zemlja kojoj u svetu poručila i ko će kome da uvodi sankcije.

„Samo neka nas ostave na miru“, rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje da li će Srbija odustati od nabavke ruskog oružja usled američkog pritiska.

„Ništa novo ne nabavljamo, osim onog starog što smo dogovarali i to je to. Ništa novo ne nabavljamo, treba ovo sve da stiže što smo ranije dogovarali“.

„Stvarno, da više gledam ko će kome da uvodi sankcije… Mi nikome nismo uvodili sankcije i nećemo. Neka nas samo ostave svi na miru, da budemo svoji na svome, slobodnu i nezavisnu zemlju o čijoj budućnosti odlučuju njeni građani. Nikoga drugoga ne diramo, samo nas opstavite na miru da možemo na takav način da živimo. Ništa drugo ne tražimo“, rekao je on.

 

Izvor Agencije/Večernje novosti, 13. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u