Nijedna pravoslavna crkva ne podržava Vartolomejovu ideju

Sekretar Moskovske patrijaršije za međucrkvene odnose – protojerej Igor Jakimčuk – bio je kategoričan: „Ni jedna!“

Ruska pravoslavna crkva je objavila da je spremna da podrži međucrkvene inicijative čiji bi cilj bio izbegavanje raskola u svetskom pravoslavlju.

Reč je, naravno, o pokušaju „Trećeg Rima“ da Carigradskoj patrijaršiji, koja je pod patronatom Vašingtona krenula putem davanja autokefalnosti ukrajinskim raskolnicima, da priliku da se zaustavi u poslednjem trenutku.

Ova pozicija RPC nije plod slabosti. Naprotiv. Moskovska patrijaršija je saopštila da nijedna pomesna pravoslavna crkva ne ne podržava avanturistički projekt ukrajinske autokefalnosti koji se gura iz Carigrada“. Sekretar Moskovske patrijaršije za međucrkvene odnose – protojerej Igor Jakimčuk – bio je kategoričan: „Ni jedna!“

Povodom ideje da se sazove „sabor patrijarha“, koji bi se pozabavio „ukrajinskom autokefalnošću“, jakimčuk je dodatno ukazao:

„Opasnost raskola u pravoslavlju sa svakim danom je sve veća. Zato smo spremni da podržimo i međupravoslavne inicijative koje mogu pomoći da se on izbegne“.

Jakimčuk je naglasio da i Carigradski patrijarh Vartolomej zna da pomesne pravoslavne crkve nisu na njegovoj strani:

„Fanar to, nema sumnje, zna, ali se odlučio da to ignoriše. Zato duboko sumnjamo da će Carigradska patrijaršija prihvatiti sazivanje skupa predstojatelja pravoslavnih crkava“.

 

Izvor Fakti, 13. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u