Dačić: NATO i SAD protiv formiranja vojske Kosova bez Srba

„Videli ste da NATO i SAD, bez obzira što neki od njih imaju simpatije prema kosovskoj nezavisnosti, ne podržavaju ovaj način formiranja vojske“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručuje da se Srbija apsolutno protivi formiranju vojske Kosova, ukazujući da to vodi ka ugrožavanju stabilnosti i bezbednosti u južnoj pokrajini.

Ivica Dačić je rekao da je to u suprotnosti sa aktuelnim međunarodnim pravnim poretkom i Rezolucijom 1244 koja vidi Kfor kao jedini oblik oružanog prisustva.

„Smatramo da je to još jedan udarac mirovnom procesu i da to čine snage koje žele da se potkopa mogućnost za dolaženje do nekog trajnog rešenja. U prisustvu Kfora, čemu bi služile te oružane snage, osim ukoliko neko ne želi da se priprema za neke vojne akcije na teritoriji KiM“, rekao je Dačić.

„Videli ste da NATO i SAD, bez obzira što neki od njih imaju simpatije prema kosovskoj nezavisnosti, ne podržavaju ovaj način formiranja vojske i misle da to treba da se radi kroz ustavne promene, a toga nema bez saglasnosti Srpske liste“, ukazao je Dačić.

Naveo je da su ovih godina svi govorili da treba da se pronađe rešenje za problem Kosova, a da se kada se dijalog pokrenuo u procesu traženja trajnog rešenja, svi trude da ga opstruišu.

„Kao da su očekivali da će se on završiti priznanjem Kosova sa srpske strane“, naglasio je on.

Dačić je ocenio da se iz raznih država čuje da Srbija može da dobije samo Zajednicu srpskih opština na severu, a pošto je vlast stabilna može to „da proda svojim građanima“.

„Poručujem im da ne pričaju gluposti, od toga nema ništa. Ako neće rešenje u kojem će Srbija nešto dobiti, ako neće kompromis, onda će to ostati nerešeno pitanje“, ocenio je Dačić.

Siguran sam da će se broj država koje priznaju Kosovo smanjivati, zaključio je Dačić.

 

Izvor Fonet/RTS, 14. septembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u