Njujork tajms: Tramp u novembru smenjuje Matisa

List tvrdi da mu je na čelu Pentagona potreban neko sa kime bi se lakše dogovarao i ko bi bio mekši od Matisa

Donald Tramp će odmah nakon kongresnih međuizbora u novembru 2018. smeniti šefa pentagona Džejmsa Matisa sa kojim ima nesuglasice. Ovo je objavio Trampu izrazito nenaklonjeni Njujork tajms koji tvrdi da se predsednik SAD razočarao u sve svoje ključne saradnike zadužene za nacionalnu nezbednost.

List tvrdi da mu je na čelu Pentagona potreban neko sa kime bi se lakše dogovarao i ko bi bio mekši od Matisa. Njujork tajms tvrdi da je ovim povodom kontaktirao sa više od deset saradnika Bele kuće, kongresmena i sadašnjih i bivših saradnika Ministarstva odbrane SAD koji su u sliku Trampovog nezadovoljstva Matisom ugradili svako svoju „kockicu“.

Navodno je američki lider naročito nezadovoljan time što je shvatio da je Matis „u dubini duše demokrata“, a još ga posebno iritira kada ga sa njime porede. Navodno se Matis dosad usprotivio “celom nizu Trampovih predloga.

Protivi se, pored ostalog, i povlačenju iz Južne Koreje članova porodica američkih oficira i vojnika jer strahuje da bi to Severna Koreja mogla shvatiti kao „signal za početak rata“. List navodi da se Matis „umorio od Trampa i njegovih kaprica“ i da retko daje intervjue da ne bi javno pokazivao neslaganja sa Trampom.

Sam Tramp na ovo još nije odreagovao, a verovatno hoće jer i ovo unosi razdor u njegov tabor i slabi mu pozicije. Predsednik Sjedinjenih Država je, inače, već izračunao da mu je istraga o tobožnjem ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. već oduzela 25 odsto popularnosti u anketama i rejtinzima.

Optuživši specijalnog tužioca za „rusko mešanje“ Roberta Mjulera i demokrate da tu istragu koriste za nanošenje štete republikancima uoči novembarskih međuizbora, Tramp je katgegorično rekao:

„Moji pokazatelji su dobri, zato što je naša ekonomija u najboljem stanju za svu svoju istoriju, ali mi je falsifikovani lov nas veštine oduzeo 25 odsto“.

Prema poslednjima anketama, Trampovo predsedničko delovanje podržava 39,9 odsto, a protiv njegove politike je 53,7 odsto.

Sa tim procentom podrške (53,7 odsto njegovo predsednikovanje ne odobrava) Tramp ima najlošiji rejting u celom periodu nakon Harija Trumana. Ali on sasvim malo zaostaje za Džimom Karterom, Ronaldom Reganom i Bilom Klintonom.

Osim toga, da mu preko antiruske histerije nisu oduzeli tih 25 odsto – ispred njega bi bio samo Džordž Buš Mlađi godinu dana nakon terorističkih napada na na Njujork i Vašington (11. septembra 2001).

 

Izvor Fakti, 16. septembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u