Svečani doček za Vučića u Pekingu

Dočekan uz najviše počasti, uz gardu kineske vojske, a čast mu je ukazana i time što su sve ulice duž rute predsednika Vučića bile očišćene od saobraćaja

Uz najviše počasti predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekan je na aerodromu u Pekingu. Predviđeno je da srpska delegacija sa kineskom stranom potpiše deset sporazuma, odnosno ugovora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Peking, u posetu Kini, gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao „letnji Davos“.

Na aerodromu u Pekingu predsednik Srbije dočekan je uz najviše počasti, uz gardu kineske vojske, a čast mu je ukazana i time što su sve ulice za prolazak konvoja, duž rute predsednika Vučića, bile očišćene od saobraćaja.

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Vučić, su – potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Mali je rekao da će biti potpisani ugovori „koji potpuno menjaju Srbiju“.

„To je potvrda nikada boljih odnosa koji postoje između Srbije i Kine, a na nama je sad da u narednih par dana, pogotovo kada se predsednik Vučić bude susreo sa predsednikom Si Đinpingom, u bilateralnim razgovorima otvorimo nekoliko novih tema. Svaka nova tema znači novi kilometar auto-puta u Srbiji, znači novu fabriku u Srbiji, znači nova radna mesta i zato je ova poseta za nas veoma važna“, naveo je Mali.

Međutim, ne investira se samo u infrastrukturu, ističe Mihajlovićeva.

„Nisu to samo ulaganja i dobri odnosi u infrastrukturnim projektima nego, naravno, u energetici i turizmu i industriji. Mislim da će upravo ova poseta pokazati da nije samo infrastruktura ta koja je glavna, nego su, zajedno sa njom, ulaganja drugih kineskih kompanija u naše kompanije“, navela je ministarka.

Ministar energetike ističe da su kineske kompanije dobrodošle da učestvuju u Srbiji, bilo u privatizacijama ili u strateškim partnerstvima.

Šef srpske države sastaće se sutra u Pekingu sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija i banaka.

Drugog dana boravka u glavnom gradu Kine Vučić će, kako je planirano, imati susret sa predsednikom Kine Si Đipingom, a nakon sastanka biće potpisana bilateralna dokumenta u prisustvu dvojice predsednika.

Predsednik Si prisustvovaće potpisivanju dva sporazuma sa Srbijom, koncesionim ugovorima, zajmu za obilaznicu, što, kako ističu domaćini, predsednik Kine obično ne radi.

U sredu će se predsednik Vučić sastati sa premijerom Kine Li Kećangom na „letnjem Davosu“, koji se održava u Tjenđinu.

Predsednik Srbije će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom „Novi pobednici“, u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, te će imati i sastanke sa guvernerom provincije Hebej, Su Đinom, i predstavnicima HBIS-a, te i šefom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Švabom.

 

Izvor RTS, 16. septembar 2018.

 

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u