Njujork tajms i Ekonomist: Kriza iz 2008. mogla bi se ponoviti

„Problem jeste uzdizanje populizma i  nacionalizma, ali i rast kineske ekonomije koja će postati najveća u 21. veku, a pritom je dubinski antiliberalna“

Globalna finansijska kriza iz 2008. porodila je opšte nepoverenje i razdore u svetu, pa se sada može `preliti` u narednu svetsku ekonomsku katastrofu.

Iza ove procene-upozorenja stoje komentator Njujork tajmsa Endrju Sorkin i glavna urednica Ekonomista Zani Bedos.

Sorkin je svoje viđenje daljeg razvoja situacije izoštrio ovako:

„Nemam u vidu samo nepoverenje koje u Sjedinjenim Državama postoji prema administraciji (vladi) i drugim državnim institucijama, nego i prema elitama. Tu su i populizam i nacionalizam koji bujaju i kod nas i svuda okolo“.

Sorkin je posebno ukazao da se sada o „finansijskoj krizi“ govori i povodom gradova, regija i celih država. Još je dodao:

„A zamislite da Kinezi u nekom trenutku kažu da više ne žele da kupuju naše državne obveznice po ovakvim cenama! Da saopšte da nam više ne veruju. Ako će se nešto krupno dogoditi – onda će to biti nalik na ovo o čemu govorim“.

Bedos je uverena da je `vjeruju` liberalno-demokratskog poretka ugroženo iznutra i unutar svojih granica.

Ona precizira i naglašava:

„Problem jeste uzdizanje populizma i  nacionalizma, ali i rast kineske ekonomije koja će postati najveća u 21. veku, a pritom je dubinski antiliberalna. Mene zabrinjava i evrozona koja je nerešen problem još od 2008. Otada se taj problem samo zatrpava“.

Bedos ne krije da je – možda i više od bilo čega ostalog – brine „neverovatan porast zajmova u dolarima izvan SAD“ koji u postojećoj atmosferi opšteg nepoverenja može biti opasan.

Dan pre njih, vodeći ekonomista američke analitičke agencije Smith Research&Gradings – Skot Makdonald – izjavio je da se ekonomsko-finansijska kriza iz 2008. može ponoviti.

 

Izvor Fakti, 16. septembar 2018.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u