Zaev pred Matisom: Nema dokaza o ruskom mešanju

Nemam dokaza o ruskom uticaju ovde. Rusija je prijatelj Makedonije i nema ništa protiv integracije u EU, no, otvoreno je protiv NATO

Državni sekretar za odbranu SAD Džejms Matis u ponedeljak je u Skoplju na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Vlade Makedonije Zoranom Zaevom i ministerkom odbrane Radmilom Šekerinskom izjavio da predstojeći referendum o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom (30. septembra) jeste najvažniji glas u istoriji ove zemlje.

Ukazao je da građani tu šansu demokratskog prava treba da iskoriste i da glasaju za istorijski napredak Makedonije na putu integracija u NATO i EU. Na tom kursu „imate podršku SAD“, poručio je Mastis.

— Prepoznajemo kompleksni politički proces koji vam predstoji i podržavamo vas u ostvarenju vašeg demokratskog glasa i odgovornosti da glasate. Nedavno ste proslavili godišnjicu referenduma na kome se više od 95 otsto građana odlučilo za nezavisnost zemlje. Za dve nedelje vaši građani još jednom će dobiti mogućnost da pokrenu zemlju napred, rekao je američki zvaničnik.

Matis je pozdravio napore Skoplja i Atine za potpisivanje sporazuma u Prespi kojim je okončan spor o imenu i omogućeno sprovođenje ključnih reformi u procesu pristupanja evroatlanskim integracijama za dalje jačanje bezbednosti i ekonomnskog razvoja Makedonije.

Podsetio je na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da će Makedonija priključivanjem „najuspešnijoj vojnoj alijansi“ dobiti ravnopravno mesto zajedno sa 29 drugih zemalja članica, obavezne „da štite vas i vašu bezbednost“.
– To nosi ojačnu bezbnost, kao i snažniji ekonomski razvoj, ocenio je Matis, uz navođenje primera Crne Gore gde su, kako je naveo, strane investicije udvostručene posle njenog prijema u NATO.

Zaev je rekao da je za Makedoniju još jedan svečani dan zbog posete visokog američkog funkcionera Skoplju. I to u izuzetno važnom periodu kada se građani Makedonija spremaju za referendum za glas prihvatanja dogovora sa Grčkom, „a time i za naše članstvo u NATO i EU“.

— Poseta je još jedna potvrda ohrabrenja i afirmacije našeg strateškog partnerstva i snažan podstrek za ispravnost politike koju Makedonija preduzima na planu dijaloga, tolerancije, rekao je Zaev.

On je prethodno u ponedeljak izjavio da nema dokaza o ruskom uticaju uoči referenduma u Makedoniji. Na konferenciji posvećenoj slobodi medija u regionu, u odgovoru na novinarsko pitanje, ukazao je da je Ruska federacija prijatelj Makedonije i da se ne protivi evrointegracijama, ali da je protiv članstva ove zemlje u NATO.

— Nemam dokaza o ruskom uticaju ovde. Ruska Federacija je prijatelj Republike Makedonije i nema ništa protiv integracije Makedonije u Evropsku uniju, no, otvoreno je protiv NATO, ukazao je Zaev. Oni to vrlo jasno govore. Mi pokušavamo da objasnimo da za nas ne postoji alternativa osim pune integracije u EU i NATO. Mi želimo da izgradimo prijateljstvo sa svim zemljama i Ruskom Federacijom, tako da verujem da će to razumeti i prijatelji iz Rusije, jer naši građani će ostati posvećeni tom putu“, rekao je Zaev.

Matis, je, pak, na putu za Skoplju, kako je preneto, ustvrdio da Rusija nastoji da se umeša u situaciju u ovoj zemlji uoči predstojeeg referenduma o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom okončanjem spora o imenu – kompromisom Republika Severna Makedonija.

Prema agencijskim navodima, novinarima koja ga prate u poseti Skoplju, rekao je da nema sumnje da je Moskva finansirala grupe naklonjene Rusiji kako bi propao referendum o promeni imena Makedonije. Osudio je pokušaje Rusije da iskoristi svoj novac i uticaj da izgradi opoziciju na predstojećem referendumu, čiji bi ishod mogao da otvori put za ulazak zemlje u NATO, čemu se Moskva protivi.

 

Izvor Novosti, 17. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u