Đurić: Brisel će malo sačekati na Vučića, ne ide ni u Njujork

„Predsednik Vučić je založio svoj autoritet i znanje u borbi za kompromis, a na njega se srušila lavina napada i on je u tome ostao, praktično, potpuno sam“

Brisel će malo sačekati da ponovo vidi predsednika Srbije Aleksandra Vučića s obzirom na to da je izostala svaka podrška njegovim idejama za rešenje pitanja Kosova i Metohije i odnosa Srba i Albanaca, rekao je danas šef vladine Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Đurić je to rekao na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje kada će biti nastavljen briselski dijalog.

Rekao je i da predsednik Vučić neće putovati u Njujork krajem meseca na zasedanje Generalne skupštine UN, te da tamo neće biti nikakvog sastanka u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Podsetio je da, kada je rukovodstvo Srbije započelo borbu za kompromisno i pronalaženje racionalnog puta za rešavanje odnosa Srba i Albanaca, „sručila lavina napada i kritike, pre svega na predsednika Vučića”.

Kako je rekao, predsednik Vučić je založio svoj autoritet i znanje u borbi za kompromis, a na njega se srušila lavina napada i on je u tome ostao, praktično, potpuno sam.

Tada, kaže, ne da nije bilo podrške, nego je bilo ili ćutanje i „pranje ruku” ili „najstrašniji napadi iz dela međunarodne zajednice”.

„Zato će oni sada malo da sačekaju da vide Aleksandra Vučića i malo će sačekati na taj sastanak”, rekao je Đurić, javlja Tanjug.

PODRŠKA SVAKOM RAZGOVORU KOJI VODI BOLjEM ŽIVOTU SRBA
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Srpska lista nije u vladi u Prištini, ali da podržava svaki razgovor srpskih predstavnika sa politički izabranim predstavnicima Albanaca na KiM, što, dodaje, može doprineti boljim uslovima života u Srba.

Odgovarajući na pitanje da li je Srpska lista u kosovskoj vladi, Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je ona izašla iz vlade, da su razlozi za to poznati, ali da su isto tako poznati i uslovi u kojima žive Srbi na KiM.

Dodao je i da ima razumevanje za to što predstavnici Srpske liste razgovaraju s politički izabranim predstavnicima Albanaca na KiM, iako, kako kaže, zna koliko im je to teško.

„Ali podržavam ih u svemu što rade kako bi olakšali položaj Srba na KiM”, zaključio je Đurić, javljaTanjug.

ŠAĆIRI I BEHRAMI GRAĐANI I DRŽAVLjANI SRBIJE
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da su fudbalski reprezentativci Švajcarske Đerdan Šaćiri i Valjon Behrami, rođeni na KiM, državljani su Srbije i da nema saznanja da su im na bilo koji način ugroženja ljudska i građanska prava.

Đurić je odgovarajući na pitanja novinara o tome kako su lični podaci Šaćirija i Behramija dospeli u medije naveo da je to pitanje za medije, koji su te podatke objavili.

Ukoliko su im, kazao je, time ugroženja građanska i ljudska prava, siguran je da će se time baviti nadležni državni organi.

„Drago mi je da se brinete za Šaćirija i Behramija i njihova ljudska i građanska prava. Oni jesu naši građani, a o tome odakle im ti podaci pitajte kolege u medijima koji su to objavili” rekao je Đurić.

Nemam saznanja da su im narušena građanska i ljudska prava osim toga što ih je neko podsetio da su iz Kosovske Mitrovice, Podujeva… mesta u Srbiji.

Oni jesu građani Srbije i državljani Srbije i za mene lično Kosovska Mitrovica je Srbija, zaključio je Đurić, javlja Tanjug.

 

Izvor Politika, 20. septembar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u